NOVI ČLAN NAJEKSKLUZIVNIJEG KRUGA SVETSKIH BOGATAŠA

Imovina Vorena Bafeta premašila vrednost od 100 milijardi dolara

NovacSvetVesti

11.3.2021 20:27 Autor: Vladimir Jokanović 1

Imovina Vorena Bafeta premašila vrednost od 100 milijardi dolara Imovina Vorena Bafeta premašila vrednost od 100 milijardi dolara
Američki milijarder Voren Bafet (Warren Buffett) ušao je u ekskluzivni krug bogataša čija imovina je premašila vrednost od 100 milijardi dolara. Bafet je predsednik... Imovina Vorena Bafeta premašila vrednost od 100 milijardi dolara

Američki milijarder Voren Bafet (Warren Buffett) ušao je u ekskluzivni krug bogataša čija imovina je premašila vrednost od 100 milijardi dolara. Bafet je predsednik investicione kompanije Berkshire Hathaway, koja ove godine beleži rekordan rast deonica.

Iako se Bafet (90) smatra najuspešnijim svetskim investitorom koji je decenijama pri vrhu liste bogataša njegovo neto bogatstvo prvi put je u sredu premašilo 100 milijardi dolara. U “klubu 100“ on se pridružio Ilonu Masku, Džefu Bezosu i Bilu Gejtsu, prenosi BBC.

Foto: Youtube screenshot

Peti član ekskluzivnog kruga milijardera je najimućniji Evropljanin Bernar Arno, dok je suosnivač kompanije Facebook Mark Zakerberg nedavno ispao iz iz “kluba 100“, prema rang listi bogataša magazina Forbes. Bafetovo bogatstvo gotovo u potpunosti potiče od vlasništva oko šestine kompanije Berkshire Hathaway, čija se vrednost procenjuje na oko 600 milijardi dolara.

Cena akcija Berkshire Hathaway porasla je ove godine za oko 15 odsto, a ovoj investicionoj firmi poslednjih godina nije lako da pronađe poslove koji bi podstakli njen rast, zbog njene ogromne veličine. Usled rasta akcija, Bafetovo bogatstvo poraslo je ove godine za oko 13 milijardi dolara, prenosi CNN.

Izvor: Google

Berkshire Hathaway sa sedištem u Omahi, koju je Bafet preuzeo 1965. kao propalu tekstilnu kompaniju, glavni je akcionar kompanije Apple i drugih tehnoloških firmi čija vrednost je značajno porasla tokom pandemije. U njenom portfoliju je 90 preduzeća, uključujući naftnu kompaniju Chevron čije akcije su ove godine ojačale 31 odsto.

Bafet je prošle godine uložio 27,4 milijarde dolara u otkup akcija sopstvene kompanije BH, a pre mesec dana kupio je akcije za još 4,2 milijarde. U sredu je zaradio dodatnih 1,3 milijardi dolara nakon što je rekordno porasla vrednost akcija BH, koje su izlistane u indeksu S&P500 na njujorškoj berzi, prenosi Mint.

Kao jedan od razloga zašto je Bafet do sada bio izvan kruga bogataša sa imovinom većom od 100 milijardi dolara mogao bi biti što je on od 2006. godine poklonio u dobrotvorne svrhe više od 37 milijardi dolara. Bafet je suosnivač kompanije Giving Pledge koja podstiče filantropiju milijardera, a u nju se učlanila i Mekenzi Skot, bivša Bezosova supruga koja je poklonila više od četiri milijarde dolara u kratkom vremenskom periodu.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...