sve veća zabrinutost zbog energetske krize

Skladišta gasa u Austriji ne pune se željenom brzinom

BiznisEUVesti

2.7.2022 11:01 Autor: Redakcija Biznis.rs 18

Skladišta gasa u Austriji ne pune se željenom brzinom Skladišta gasa u Austriji ne pune se željenom brzinom
Skladišta za rezerve gasa u Austriji trenutno se ne pune željenom brzinom, zbog čega je ministarka energetike Leonore Gevesler upozorila da je situacija ozbiljna.... Skladišta gasa u Austriji ne pune se željenom brzinom

Skladišta za rezerve gasa u Austriji trenutno se ne pune željenom brzinom, zbog čega je ministarka energetike Leonore Gevesler upozorila da je situacija ozbiljna.

Gevesler je u saopštenju navela da je od utorka jasno smanjena količina gasa koja se usmerava u skladišta.

Ona je najavila da će u utorak vlada održati vanrednu sjednicu na kojoj će analizirati situaciju, prenosi Mina.

Razlog za nisku stopu usmeravanja gasa u skladišta je, prema prvoj analizi, visoka stopa izvoza gasa iz Austrije u Italiju.

„Situacija je ozbiljna. Važno je da detaljno analiziramo situaciju. Vlada će u utorak doneti odluke o mogućim daljim koracima. Proritet ima uvek bezbedno snabdevanje domaćinstava i socijalnih ustanova“, poručila je Gevesler.

Austrija je 30. maja proglasila ranu fazu upozorenja, odnosno prvi nivo plana za vanrednu situaciju u vezi sa snabdevanjem gasom.

Ministarstvo energetike je navelo da je rana faza upozorenja pokrenula sveobuhvatne pripreme za vanrednu situaciju i uvela tesno praćenje snabdevanja gasom.

Austrijska vlada je postavila kao cilj da do početka grejne sezone popunjenost skladišta gasa bude na 80 odsto.

„Ukoliko bi taj cilj bio ugrožen, onda će Austrija proglasiti viši nivo upozorenja, to jest vanrednu situaciju“, najavilo je ministarstvo.

Da bi do 1. oktobra postigla cilj, odnosno popunjenost skladišta od 80 odsto, potrebno je dnevno ubacivati 368 gigavat sati (GWh) gasa, odnosno ukupno 33.051 GWh. U utorak je, međutim, uskladišteno svega 70,28 GWh gasa, a u sredu 218,77 GWh.

Prema podacima Austrian Gas Grid Management, u utorak je iz skladišta Arnoldštajn 505 GWh prosleđeno Italiji, a u petak čak oko 620 GWh.

Poređenja radi, proteklih mesec, u proseku je dnevno 240 GWh prosleđivano Italiji.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...