Posle rekordnih rezultata ostvarenih u prvom ovogodišnjem kvartalu

Skok cena sirovina usporio rast kineske proizvodnje

SvetVesti

17.5.2021 08:31 Autor: Marko Miladinović 0

Skok cena sirovina usporio rast kineske proizvodnje Skok cena sirovina usporio rast kineske proizvodnje
Rast kineske fabričke proizvodnje je usporio u aprilu, a promet u maloprodaji je podbacio u odnosu na očekivanja, dok zvaničnici upozoravaju na nove probleme... Skok cena sirovina usporio rast kineske proizvodnje

Rast kineske fabričke proizvodnje je usporio u aprilu, a promet u maloprodaji je podbacio u odnosu na očekivanja, dok zvaničnici upozoravaju na nove probleme koji utiču na oporavak druge po veličini svetske ekonomije.

Mada kineski izvoznici beleže snažnu potražnju, uska grla u lancima snabdevanja i rast cena sirovina pritiskaju proizvodnju i usporavaju ekonomski oporavak od prošlogodišnjeg pada izazvanog pandemijom.

Fabrička proizvodnja je u aprilu porasla za 9,8 odsto u odnosu na godinu dana ranije, što je manje nego u martu kada je porast iznosio 14,1 procenat, prema današnjim podacima Državnog zavoda za statistiku (NBS). Trgovina na malo je prošlog meseca povećana za 17,7 odsto, znatno slabije u poređenju sa 34,2 procenta u martu.

Iz NBS kažu da se pojavljuju novi problemi, iako je kineska privreda u aprilu nastavila dalji napredak. Pre svih apostorfira se rast svetskih cena sirovina koji najviše utiče na prerađivačke industrije.

Pored toga, inflacija fabričkih cena je dostigla u aprilu najviši nivo od oktobra 2017. godine, što bi moglo dodatno da se pojača u drugom i trećem kvartalu, upozorila je prošle nedelje Centralna banka Kine.

U fabričkom sektoru, rast proizvodnje motornih vozila je naglo ukočio na 6,8 odsto, sa previsokih martovskih 69,8 procenata usled akutne nestašice poluprovodnika.

Ipak, Kina je u prvom kvartalu 2021. ostvarila rast bruto domaćeg proizvoda od rekordnih 18,3 posto, a mnogi ekonomisti predviđaju da će u tekućoj godini njena ekonomska ekspanzija premašiti 8,0 procenata.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...