SKOK VREDNOSTI MONETARNOG ZLATA U BIH Porast od 32 miliona evra za godinu dana

RegionVesti

29.7.2020 10:16 Autor: Ljiljana Begović 0

SKOK VREDNOSTI MONETARNOG ZLATA U BIH  Porast od 32 miliona evra za godinu dana SKOK VREDNOSTI MONETARNOG ZLATA U BIH  Porast od 32 miliona evra za godinu dana
Vrednost zlata kojom raspolaže Centralna banka BiH (CBBiH) je u proteklih godinu dana porasla za čak 64 miliona maraka (32 miliona evra). Količinski se,... SKOK VREDNOSTI MONETARNOG ZLATA U BIH  Porast od 32 miliona evra za godinu dana

Vrednost zlata kojom raspolaže Centralna banka BiH (CBBiH) je u proteklih godinu dana porasla za čak 64 miliona maraka (32 miliona evra).

Količinski se, zapravo, ništa nije promenilo. CBBiH trenutno ima 96.000 unci (oko tri tone) ovog plemenitog metala, koliko ga je bilo i krajem juna prošle godine.

Međutim, kada je o vrednosti reč, i te kako je došlo do skoka. Naime, tržišna vrednost zlata kojim je BiH raspolagala 30. juna ove godine iznosila je oko 297 miliona KM.

Foto: Pixabay.com

„U istom periodu 2019. godine vrednost zlata koje je CBBiH posedovala iznosila je oko 233 miliona KM“, rekli su iz ove banke, prenosi Indikator.ba.

„Odluke CBBiH u domenu ulaganja deviznih rezervi u zlato zasnovane su na odgovarajućim ograničenjima i smernicama koje se utvrđuju zakonskim i drugim propisima. Pored toga, investicione odluke o kupovini i prodaji zlata se baziraju na dostupnim analizama, očekivanjima i strateškom opredjeljenju CBBiH“, rekli su iz Centralne banke.

Na globalnom nivou cena zlata već duži period raste, a neki smatraju da zlatna groznica signalizira da je „svet u nevolji“.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...