najavljeno poskupljenje ne bi bilo dovoljno da nadoknadi troškove eps-a

Skuplja struja od deset odsto dovela bi do rasta inflacije

PoslovanjeSrbijaU fokusuVesti

20.7.2022 11:51 Autor: Redakcija Biznis.rs 5

Skuplja struja od deset odsto dovela bi do rasta inflacije Skuplja struja od deset odsto dovela bi do rasta inflacije
Poskupljenje struje za domaćinstva od deset odsto uticalo bi direktno na rast inflacije oko 0,5 odsto, rekao je u sredu ekonomista Ivan Nikolić. „To... Skuplja struja od deset odsto dovela bi do rasta inflacije

Poskupljenje struje za domaćinstva od deset odsto uticalo bi direktno na rast inflacije oko 0,5 odsto, rekao je u sredu ekonomista Ivan Nikolić.

„To je direktan uticaj na inflaciju, a postoji i indirektan uticaj, kada se koristi prilika da se cene povećaju više nego što bi trebalo“, rekao je Nikolić za list Danas, prenosi Beta.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je pre dva dana da će „gledati da poskupljenje struje ne bude veće od deset odsto“.

Prema rečima stručnjaka za energetiku iz konsultantske kuće Deloitte Željka Markovića, to neće biti dovoljno da se nadoknade svi troškovi proizvodnje Elektroprivrede Srbije (EPS), ali je jedan od ciljeva i socijalna politika.

„To se odnosi na domaćinstva, ali za privredu očekujem da će biti veće poskupljenje. Moja procena je da bi cena za privredu mogla biti povećana sa 75 evra po megavat-satu na oko 95 do 100 evra po megavat-satu“, rekao je Marković.

Dodao je da bi to moglo smanjiti gubitke EPS-a u narednoj zimskoj sezoni. Prema njegovim rečima, EPS već sprovodi neke mere da jeftinije prođe na zimu i da je u junu određenu količinu struje kupio unapred po nižim cenama nego što su sada. 

Marković je rekao da veliki broj ljudi koji se grejao na pelet, a koji je veoma poskupeo, planira da se na zimu greje na struju.

U izveštaju Fiskalnog saveta navodi se da bi poskupljenje struje za 15-20 odsto značilo veće prihode EPS-a za 350 do 400 miliona evra, što bi obezbedilo da ne bude gubitaka sledeće godine, s obzirom da je za ovu godinu već kasno.

U prošloj zimskoj sezoni EPS je već napravio gubitke od pola milijarde evra, najviše na razlici u ceni između one po kojoj je uvozio i po kojoj je prodavao struju.

sijalica i utikač
Foto: Pixabay.com

U izveštaju Saveta se navodi da proizvodnja kilovat-sata struje EPS košta 4,7 dinara, a stanovništvu ga prodaje za 3,6 dinara. Jedino što je držalo EPS u životu je prodaja struje privredi po oko 40 odsto višoj ceni, mada je i ona krajem prošle godine zamrznuta.

Prema zakonu, poskupljenje struje može nastupiti najranije mesec dana nakon što Agencija za energetiku da saglasnost EPS-u na povećanje cene, pa pre jeseni poskupljenje nije moguće. Povećanje cene struje i nije toliko važno, koliko da njega mora da prati transformacija ovog preduzeća, ocenio je profesor na Ekonomskom fakultetu u Beogradu Milorad Filipović.

„Može poskupljenje da bude i manje od 10 odsto sve dok ima para. Ali na kraju to mora neko da plati. Pitanje je da li će to platiti potrošači struje kroz cenu, a svi smo potrošači ili država iz budžeta, a to znači poreski obveznici, pošto država svojih para nema“, rekao je Filipović.

Dodao je da je bolje povećanje cena u više koraka, ali tako da više uvažava troškove proizvodnje.

Niska cena struje ima za posledicu ne samo gubitke EPS-a koje će eventualno pokriti poreski obveznici, već i utiče na strukturu potrošnje.

Filipović je ocenio da je struja najplemenitiji oblik energije i da je korišćenje za grejanje čisto rasipanje najdragocenijeg resursa.

„Ako je socijalna politika da ne dižete cenu struje i tako privučete korisnike koji su se do sada grejali na gas, naftu, drva onda sistem ide ka pucanju. A time štitite i onog što greje svojih 20 kvadrata i nema izbora, ali i onog što greje bazen na Dedinju“, rekao je on.

  • LIMUN ŽUT

    20.7.2022 #1 Author

    Valjda neće doći do toga.

    Odgovori

  • GOCA BG

    20.7.2022 #2 Author

    Troskove Epsa je nemoguce otplatiti,zato sto su ogromni…

    Odgovori

  • TATJANA

    21.7.2022 #3 Author

    Docice do produbljivanja krize

    Odgovori

  • Jovana24

    21.7.2022 #4 Author

    Ne možemo mi postići da plaćamo imaginarna mesta tzv zaposlenima po stranackoj liniji…
    Zanimljivo.. Mi da placamo ili poreski obveznici… A to smo takodje mi. U svakom slucaju, placamo mi.

    Odgovori

  • TINA

    21.7.2022 #5 Author

    Vrlo je vazno u koju svrhu se koristi elektricna energija

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...