stručnjaci ih smatraju isplativim biznisom

Sve veći broj akva parkova u Srbiji na prodaju

BiznisInfrastrukturaLifestyleNekretnineSrbijaU fokusuVesti

20.7.2022 08:56 Autor: Redakcija Biznis.rs 4

Sve veći broj akva parkova u Srbiji na prodaju Sve veći broj akva parkova u Srbiji na prodaju
Srbija možda nema more, ali zato jedan po jedan srpski grad „izlazi“ na akva parkove koji su u doba restrikcije putovanja usled korona krize,... Sve veći broj akva parkova u Srbiji na prodaju

Srbija možda nema more, ali zato jedan po jedan srpski grad „izlazi“ na akva parkove koji su u doba restrikcije putovanja usled korona krize, ali i skoka cena letnjih aranžmana najbolji način da se ljudi rashlade i zabave.

Stoga gradnja akva parkova i kompleksa sa bazenima deluje kao isplativa investicija i biznis koji sve više cveta u našoj zemlji.

To pokauzuje i broj velikih javnih akva parkova u Srbiji – ima ih 14, sa nedavno otvorenim akva parkom Raj u Vrnjačkoj banji, a izgradnja se, osim u Nišu, planira i u Apatinu, Leskovcu, Obrenovcu, na Paliću, piše eKapija.

Međutim, primetan je i trend prodaje akva parkova i kompleksa sa bazenima i pratećim sadržajima za zabavu na vodi. Ovakvi objekti u poslednje vreme pune oglase, a kako je reč o razrađenim poslovima koji donose veliki profit, vlasnici ih uglavnom prodaju iz privatnih razloga, i to za milionske iznose.

Kako su za eKapiju rekli u agenciji za nekretnine Menadžer, ovakva investicija je isplativija od gradnje akva parka „od nule“, jer se kupuje investicija, s obzirom da su kompleksi obično potpuno opremljeni, u radu, i imaju goste koji im se vraćaju.

„Prednost je ne samo finansijska, jer ovakve investicije štede i vreme, kako za gradnju, tako i za sticanje „imena“, navodi za eKapiju Olivera Milivojević iz agencije Menadžer.

Ova beogradska agencija nedavno je oglasila prodaju kompleksa Vidik kod Lazarevca, koji u svom sastavu ima akva park, zatvorene i otvorene bazene, hotel sa 40 smeštajnih jedinica, velnes i spa zonu, poslovnu zgradu, pa čak i benzinsku pumpu.

„Kompleks koji se nalazi iza Lazarevca, ka Aranđelovcu, sa pogledom na Rudnik, Maljen i Divčibare, na 10 hektara površine, prodaje se za 8,6 miliona evra i to je najskuplja nekretnina koju imamo u ponudi. Lokacija i sadržaji čine ga pogodnim za medicinske i velnes usluge, lovački i sportski turizam, kockarnice, kongrese… Akva park zauzima površinu od 15.000 metara kvadratnih, poseduje tri otvorena bazena, tri hidromasažne kade, slapove, tri tobogana, igralište za decu, bar i kompletan plažni program“, rekla je Milivojević.

Prema njenim rečima, vlasnik prodaje ovaj kompleks jer nema ko da nastavi porodični biznis. Kompleks je, dodaje, izgrađen pre 15-ak godina, a posebno je zanimljivo što je moguće i proširenje, tačnije gradnja dodatnih sportskih terena i helidroma.

„Ovu premium nekretninu mi uglavnom nudimo proverenim klijentima, i domaćim i stranim, koji su zainteresovani za ovakve investicije, i neki razgovori su već u toku“, objašnjava Olivera koja ističe da akva parkove do sada nisu imali u ponudi, te da je ovo jedinstvena ponuda na celom srpskom tržištu nekretnina.

Sličan, nešto manji kompleks kod Vršca, u naselju Hemograd, na prodaju nudi agencija Real consulting iz Beograda. U pitanju je novogradnja, a reč je o sportsko-rekreativnom kompleksu na površini od 2,4 hektara, sa 37 soba, akva parkom, tri sale za proslave, otvorenim i zatvorenim terenom za fudbal, pokrivenom letnjom baštom i igralištem. Cena je tri miliona evra.

Iz ove agencije su za eKapiju rekli da je reč o ekskluzivnoj nekretnini koja se prodaje odabranim klijentima, po preporuci, i na koju se čeka dugo.

Najzad, i u Beogradu, u Borči, na prodaju je ponuđen akva park sa tri bazena ukupne vodene površine 600 metara kvadratnih, u okviru salaša Ćuran. Kako se navodi, bazeni su opremljeni filterima, pumpama, ležaljkama, kabinama za presvlačenje, internetom, tuševima, parkingom… Akva park ima upotrebnu dozvolu, a u okviru rekreativnog kompleksa je i letnji rastoran.

Vlasnik ga prodaje, kako je rekao, „jer nema ko da radi“, a cena je po dogovoru.

 • LIMUN ŽUT

  20.7.2022 #1 Author

  pa bolje da ih prodaju nego da propadaju zbog nemogućnosti da se održavaju kako treba.

  Odgovori

 • TATJANA

  21.7.2022 #2 Author

  Najveci problem radna snaga

  Odgovori

 • GOCA BG

  26.7.2022 #4 Author

  Treba pametno voditi posao…

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  Biznis.rs newsletter

  Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

  Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.