na istoku evropske unije trka za jeftinijim benzinom i dizelom

Slovaci kupuju gorivo kod Poljaka, „benzinski turizam“ cveta

BiznisSvetVesti

8.2.2022 18:21 Autor: Redakcija Biznis.rs 4

Slovaci kupuju gorivo kod Poljaka, „benzinski turizam“ cveta Slovaci kupuju gorivo kod Poljaka, „benzinski turizam“ cveta
Nakon što su krajem prošle godine mnogi Slovaci počeli da kupuju gorivo za automobile u susednoj Mađarskoj, od početka februara masovno idu u benzinski... Slovaci kupuju gorivo kod Poljaka, „benzinski turizam“ cveta

Nakon što su krajem prošle godine mnogi Slovaci počeli da kupuju gorivo za automobile u susednoj Mađarskoj, od početka februara masovno idu u benzinski turizam i u Poljsku, te tamo pune rezervoare vozila i kanistere jeftinijim benzinom i dizelom.

Kao odogovor, Poljska je odlučila da uvede kontrole na granici, prenosi Beta pozivajući se na Euroactiv.

Poljska vlada je od 1. februara smanjila PDV na gorivo sa 23 na osam odsto, a potpuno ga je ukinula za neke prehrambene proizvode.

Tako se prekogranični šoping i benzinski turizam isplate i za građane Slovačke koji ne žive blizu granice. Najčešće destinacije su gradovi Zakopane, Novi Targ i gradići Čarni Dunajec i Jablonka, na samom jugu Poljske.

U pojedinim benzinskim pumpama uz granicu sa Slovačkom već je dolazilo do nestašice goriva i morale su da obustave posao na nekoliko sati. Poljski mediji preneli su saopštenje poljskog inspektorata za drumski saobraćaj da je upoznat sa tom praksom i da će sprovesti kontrole.

Prema poljskom zakonu, u automobilu prilikom prelaska granice mogu, ne računajući tank za gorivo, da budu najviše četiri kanistera sa po 60 litara goriva i to pod uslovom da kanisteri ispunjavaju standarde Evropske unije.

Slovaci su u nabavku benzina u Mađarsku počeli da odlaze još od sredine novembra prošle godine, kada je premijer Viktor Orban zamrznuo cenu cenu standardnog goriva od 95 oktana na 1,34 evra.

Foto: Pixabay.com
Foto: Pixabay.com

Ta mera je, međutim, teško pogodila manje benzinske pumpe. Predstavnici mađarske naftne asocijacije ocenili su da bi ograničenje cene benzina i posle 15. februara, kada prestaje da važi vladino novembarsko ograničenje cene, moglo da upropasti male snabdevače gorivom.

Praksa kupovine goriva u nekoj susednoj članici EU nije jedinstvena samo u Slovačkoj, pošto tome pribegava i sve veći broj Nemaca i Čeha.

Prema pisanju berlinskog dnevnika Velt, nemačko udruženje benzinskih pumpi severo-istok upozorilo je da bi male pumpe blizu granice sa Poljskom mogle da bankrotiraju zbog talasa „benzinskog turizma“. To udruženje zastupa interese oko oko 300 benzinskih pumpi koje rade na istoku Nemačke.

Velt piše da se cena benzina prvog vikenda u februaru u Poljskoj kretala od 1,15 evra do 1,20 evra, a da je istovremeno sa nemačke strane granice bila 1,80 evra.

Međutim, za razliku od Slovaka, Nemci mogu pored punog rezervoara da unesu u zemlju samo dodatnih 20 litara goriva, i to one vrste koja odgovara njihovom vozilu.

List prenosi i upozorenje jedne predstavnice nemačkog auto-kluba ADAC da se benzinski turizam ne isplati uvek, i da treba imati u vidu čekanje na granicama, habanje automobila i potrošnju goriva do prve benzinske pumpe u Poljskoj.

  • MAJA

    8.2.2022 #1 Author

    Ovo je bas plodno tle i teren za manevrisanje, pa i malverzacije….Cena goriva diktira i cene i drugih dobara…Sve je u sprezi

    Odgovori

  • ZVE84

    8.2.2022 #2 Author

    Isto kao i kod nas i u R.Srpskoj..

    Odgovori

  • VERA

    9.2.2022 #3 Author

    Ova mera je dala pozitivne rezultate. Ranije se islo u Mađarsku za jeftiniju hranu 90 tih a sada za jeftinije gorivo.

    Odgovori

  • STEFAN

    9.2.2022 #4 Author

    Super, lepe vesti

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...