SLOVENAČKE FIRME ULAŽU U ISTRAŽIVANJE LITIJUMA U REPUBLICI SRPSKOJ Početna investicija od 12 miliona KM

RegionVesti

21.1.2021 08:37 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

SLOVENAČKE FIRME ULAŽU U ISTRAŽIVANJE LITIJUMA U REPUBLICI SRPSKOJ Početna investicija od 12 miliona KM SLOVENAČKE FIRME ULAŽU U ISTRAŽIVANJE LITIJUMA U REPUBLICI SRPSKOJ Početna investicija od 12 miliona KM
Pet firmi, iza kojih stoji slovenački biznismen Andrej Rautner, osnovalo je preduzeća za rudarstvo “Rudnik litijuma” u Laktašima, a koje će se baviti istraživanjem... SLOVENAČKE FIRME ULAŽU U ISTRAŽIVANJE LITIJUMA U REPUBLICI SRPSKOJ Početna investicija od 12 miliona KM


Pet firmi, iza kojih stoji slovenački biznismen Andrej Rautner, osnovalo je preduzeća za rudarstvo “Rudnik litijuma” u Laktašima, a koje će se baviti istraživanjem i eksploatisanjem rude litijuma na istoku Republike Srpske, piše portal capital.ba.

Osnivači su preduzeća Ar plane, R mercuri i The H iz Slovenije te AR plane i Yolle top invest iz Laktaša, a osnivački kapital preduzeća iznosi 11,8 miliona konvertibilnih maraka (KM).

Slovenački biznismen Andrej Rautner je potvrdio da će preko ovog preduzeća tražiti koncesije za istraživanje ovog, u svetu veoma traženog metala koji se koristi u proizvodnji baterija. On je dodao da bi istraživanja bila obavljena na graničnom području između Republike Srpske i Srbije. Rautner nije precizirao lokacije za istraživanje, navodeći da će više detalja otkriti prilikom naredne posete Banjaluci.

Inače, od ranije je poznato da su na području Jadra u Srbiji otkrivene velike zalihe litijuma (u taj projekat je uključena multinacionalna kompanija Rio Tinto). Kako se navodi, zalihe rude litijuma pronađene su u Bosni i Hercegovini (BIH) na teritoriji Ugljevika, Domaljevića, Šamca, te u regionu srednje Bosne.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...