SMANJENA POTRAŽNJA ZA NAFTNIM DERIVATIMA NIJE UTICALA NA FINANSIJSKE REZULTATE NIS Kompanija u investicije uložila 20,7 milijardi dinara

AnalizaFirme u fokusuSrbijaU fokusuVesti

4.11.2020 14:32 Autor: Marija Jovanović 1

SMANJENA POTRAŽNJA ZA NAFTNIM DERIVATIMA NIJE UTICALA NA FINANSIJSKE REZULTATE NIS Kompanija u investicije uložila 20,7 milijardi dinara SMANJENA POTRAŽNJA ZA NAFTNIM DERIVATIMA NIJE UTICALA NA FINANSIJSKE REZULTATE NIS Kompanija u investicije uložila 20,7 milijardi dinara
U trećem tromesečju 2020. godine Naftna industrija Srbije (NIS) postigla je dobre finansijske rezultate i uprkos smanjenoj potražnji za naftnim derivatima na globalnom nivou,... SMANJENA POTRAŽNJA ZA NAFTNIM DERIVATIMA NIJE UTICALA NA FINANSIJSKE REZULTATE NIS Kompanija u investicije uložila 20,7 milijardi dinara

U trećem tromesečju 2020. godine Naftna industrija Srbije (NIS) postigla je dobre finansijske rezultate i uprkos smanjenoj potražnji za naftnim derivatima na globalnom nivou, uspela je da očuva stabilnost na tržištu i realizuje investicije u vrednosti od 20,7 milijardi dinara.

„U periodu januar-septembar tekuće godine naftno-gasna industrija bila je pod uticajem negativnih globalnih trendova, pre svega smanjenja potražnje za naftnim derivatima usled pandemije Covid-19, kao i oštrog pada cena nafte. Prosečna cena nafte tipa Brent u prvih devet meseci ove godine iznosila je 40,8 dolara za barel i bila 37 odsto niža u poređenju sa istim periodom 2019. godine. I pored nepovoljnih spoljnih faktora, NIS je u periodu januar-septembar ove godine realizovao obiman investicioni program vredan 20,7 milijardi dinara“, navodi se na sajtu kompanije.

Foto: Naftna industrija Srbije

Najviše sredstava, kako napominju, uloženo je u oblast istraživanja i proizvodnje nafte i gasa, projekat „Duboka prerada“ u Rafineriji nafte Pančevo, kao i u modernizaciju i razvoj maloprodajne mreže u Srbiji i zemljama regiona. Obračunate obaveze NIS grupe po osnovu poreza i drugih javnih prihoda za devet meseci 2020. godine iznose 131,8 milijardi dinara.

Pokazatelj EBITDA u trećem kvartalu iznosi osam milijardi dinara, dok je na nivou devet meseci 2020. godine ovaj pokazatelj ukupno 10,4 milijarde dinara, saopštila je kompanija.

Foto: Naftna industrija Srbije

„NIS je očuvao i pozitivan operativni novčani tok koji u periodu januar-septembar iznosi 19,6 milijardi dinara. U trećem kvartalu ostvarena je neto dobit od 1,9 milijardi dinara, ali je nepovoljna makroekonomska situacija u prvom polugodištu uticala na to da NIS grupa u devet meseci tekuće godine zabeleži gubitak od 8,3 milijarde dinara”, navode u NIS.

U periodu januar-septembar proizvedeno je 952 hiljade uslovnih tona nafte i gasa, što je na nivou rezultata iz istog perioda prošle godine. Obim prerade u Rafineriji nafte Pančevo uvećan je za 14 odsto u poređenju sa devet meseci prošle godine i iznosi 2,6 miliona tona sirove nafte i poluproizvoda.

Foto: Pixabay.com
Foto: Pixabay.com

„Ukupan promet naftnih derivata u izveštajnom periodu iznosi 2,5 miliona tona, što je tri odsto manje nego u istom periodu 2019. godine, ali i vredan rezultat imajući u vidu značajan pad potražnje za gorivima u uslovima epidemije novog korona virusa“, napominju u NIS i dodaju da je istovremeno nastavljen razvoj maloprodajne mreže.

U Srbiji je počelo da radi sedam stanica za snabdevanje gorivom, uključujući i stanicu „Novi Sad 16“, najmoderniju u mreži NIS. Pored toga, proširena je i mreža u regionu gde je ukupno u rad pušteno šest stanica – od toga pet u Bosni i Hercegovini i jedna u Rumuniji. NIS je u ovom periodu zabeležio i rast izvoza od 19 odsto u odnosu na isti period 2019. godine.

  • MARKO7

    4.3.2022 #1 Author

    Ja sam se nadao da tako neće biti…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...