Primetan izostanak terminskih ugovora u odnosu na isti period prošle godine

Smanjena trgovina, cenovna stagnacija na Produktnoj berzi

AgrobiznisBiznisSrbijaVesti

8.4.2022 14:56 Autor: Redakcija Biznis.rs 7

Smanjena trgovina, cenovna stagnacija na Produktnoj berzi Smanjena trgovina, cenovna stagnacija na Produktnoj berzi
Smanjena aktivnost robno-berzanskih učesnika uticala je i na ovonedeljne rezultate prometa na Produktnoj berzi u Novom Sadu. Cene primarnih poljoprivrednih proizvoda nisu zabeležile veće... Smanjena trgovina, cenovna stagnacija na Produktnoj berzi

Smanjena aktivnost robno-berzanskih učesnika uticala je i na ovonedeljne rezultate prometa na Produktnoj berzi u Novom Sadu. Cene primarnih poljoprivrednih proizvoda nisu zabeležile veće cenovnepromene u odnosu na prošlu nedelju.

Ukupan promet je iznosio 1.650 tona, što je čak 65,8 odsto manje, dok je finansijska vrednost prometovane robe iznosila 75.893.250 dinara, odnosno 63,53 odsto manje u odnosu na prethodnu sedmicu.

Na tržištu kukuruza tokom ove nedelje nije došlo do većih cenovnih oscilacija. Slaba ponuda ove žitarice i dalje je prisutna na tržištu. Početak nedelje doneo je smanjenu tražnju, dok je interesovanje kupaca za ovom žitaricom raslo od sredine nedelje. Ponderisana cena za ovu nedelju iznosi 32,74 din/kg bez PDV, što predstavlja minimalni rast od 0,12 odsto u odnosu na prethodnu nedelju.

Za razliku od prethodne nedelje, kada je pšenica bila najtrgovanija berzanska roba, ove nedelje dolazi do smirivanja tražnje na robno-berzanskom tržištu i blagog snižavanja cene. Berzanski ugovori zaključeni su u cenovnom rasponu od 34,70 do 35,50 din/kg bez PDV, a ponderisana cena zabeležila je rast od 0,47 odsto.

Tržište soje je pasivno u odnosu na prethodni period. Tokom nedelje kupci i prodavci su bili na različitim cenovnim nivoima, što je dovelo do zaključenja samo dva berzanska ugovora u cenovnom rasponu od 82,00 do 82,50 din/kg bez PDV, uz pad od 0,29 odsto.

U poređenju sa istim periodom 2021. godine, kada se terminski trgovalo sa pšenicom, kukuruzom i suncokretom, primetno je da sada terminski ugovori izostaju, napominje se u izveštaju sa Produktne berze. Razlozi za to leže u neizvesnosti oko potencijalnog izvoza, kao i u dešavanjima na svetskom tržištu.

  • ZVE84

    8.4.2022 #1 Author

    Globalna kriza kao i rat utiču na sve to, tako da se novac čuva u slamarici

    Odgovori

  • VERA

    9.4.2022 #2 Author

    Promene na globalnom tržištu utiču i na našu berzu, sve je to povezano.

    Odgovori

  • LEPOSAVA

    10.4.2022 #3 Author

    Promene na globalnom trzistu uticu na sve nas ….pamet u glavu

    Odgovori

  • Milovan94

    10.4.2022 #4 Author

    Dosta izazova na globalnom tržištu ali rešenja nema na vidiku

    Odgovori

  • VILENJAK

    10.4.2022 #5 Author

    Rat je definitivno najviše uticao na situaciju.

    Odgovori

  • LUKA

    10.4.2022 #6 Author

    Sve je to jedan zacarani krug

    Odgovori

  • GOCA BG

    10.4.2022 #7 Author

    Sve izostaje u odnosu na proslu godinu…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...