nakon negodovanja poljoprivrednika

Srbija ukida zabranu izvoza pšenice u Severnu Makedoniju

AgrobiznisRegionSrbijaU fokusuVesti

7.4.2022 16:10 Autor: Redakcija Biznis.rs 12

Srbija ukida zabranu izvoza pšenice u Severnu Makedoniju Srbija ukida zabranu izvoza pšenice u Severnu Makedoniju
Srbija danas ukida zabranu izvoza pšenice u Severnu Makedoniju, izjavio je u Skoplju makedonski ministar poljoprivrede Ljupčo Nikolovski. Nikolovski je istakao da je već... Srbija ukida zabranu izvoza pšenice u Severnu Makedoniju

Srbija danas ukida zabranu izvoza pšenice u Severnu Makedoniju, izjavio je u Skoplju makedonski ministar poljoprivrede Ljupčo Nikolovski.

Nikolovski je istakao da je već kontaktirao vlasti iz Srbije i da uvoz u Severnu Makedoniju može da počne čim se podigne „rampa“.

„Komore Srbije kažu da je reč o 100.000 tona pšenice namenjene našim preduzećima, a mi smo imali zahtev za 50.000 tona“, rekao je ministar, prenosi agencija Beta.

Nikolovski se na sastanku u Beogradu 22. marta dogovorio sa srpskom kolegom Branislavom Nedimovićem o ukidanju zbrane izvoza pšenice, kukuruza, brašna i jestivog ulja iz Srbije u Severnu Makedoniju.

Podsetimo, popljoprivrednici su duži period negodovali zbog skupljanja zaliha brašna koje je usledilo nakon zabrane uzvoza, ocenjujući takav potez države kao ekonomski neopravdan, prenosi agencija Beta.

„Stvaraju se ogromne zalihe. Verovatno će proizvođači uskoro početi da smanjuju proizvodnju, jer im se ne isplati da kupuju pšenicu koja je sad oko 300 dinara po kilogramu i da melju brašno i prave zalihe. Mi smo kao proizvođači brašna imali veliku šansu da po izuzetno visokoj ceni od 420 evra po toni izvezemo sve viškove u naš region koji vapi za brašnom. Međutim, stigla je zabrana izvoza bez ikakvog ekonomskog razloga. Mi smo apelovali na vladu u više navrata da tu zabranu ukine, nadamo se da će nas čuti jer još uvek nismo dobili nikakav odgovor“, rekao je u nedavnom razgovoru za Biznis.rs direktor Udruženja mlinarske, pekarske i testeničarske industrije Srbije Žitounija Zdravko Šajatović.

On je istakao da izvoz brašna nikako ne bi ugrozio domaće potrebe jer smo uvek imali viškove, pogotovo ove godine.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...