u odnosu na prethodno tromeselje ipak došlo do poboljšanja

Smanjena vrednost građevinskih radova u Crnoj Gori na godišnjem nivou

RegionVesti

16.2.2023 15:40 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Smanjena vrednost građevinskih radova u Crnoj Gori na godišnjem nivou Smanjena vrednost građevinskih radova u Crnoj Gori na godišnjem nivou
Vrednost građevinskih radova u četvrtom kvartalu prošle godine manja je 8,1 odsto u odnosu na isti period 2021. godine, pokazuju najnoviji statistički podaci Monstata.... Smanjena vrednost građevinskih radova u Crnoj Gori na godišnjem nivou

Vrednost građevinskih radova u četvrtom kvartalu prošle godine manja je 8,1 odsto u odnosu na isti period 2021. godine, pokazuju najnoviji statistički podaci Monstata.

“Vrednost građevinskih radova je u poslednjem prošlogodišnjem tromesečju bila veća 3,3 odsto u odnosu na treći kvartal”, navodi se u saopštenju.

Efektivni sati ostvareni na gradilištima u četvrtom kvartalu manji su 2,2 odsto u odnosu na isti period 2021. godine, dok su 1,3 odsto veći u odnosu na treći prošlogodišnji kvartal.

Istraživanjem su, kako su objasnili statističari, obuhvaćena preduzeća sa pet i više zaposlenih iz oblasti građevinarstva, kao i jedinice u njihovom sastavu koje obavljaju građevinske radove.

“Kvartalno istraživanje o građevinskoj aktivnosti obračunava se na bazi uzorka u koji su uključena sva velika i srednja preduzeća, dok su mala izabrana metodom slučajnog prostog uzorka”, naveli su iz Monstata.

Vrednost građevinskih radova uključuje troškove materijala, rada i rušenja, pripremu terena, troškove instalacija, opšte troškove i profit. U vrednost nisu uključeni troškovi nabavke zemljišta, projektovanja, nadzora i poreza na dodatu vrednost (PDV).

Podaci o vrednosti obavljenih radova odnose se na radove izvedene u izveštajnom periodu na završenim i nezavršenim građevinama.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...