Nedavno je odobren i IPA III program

Za prekograničnu saradnju Srbije i Crne Gore 8,4 miliona evra

RegionVesti

14.2.2023 08:49 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Za prekograničnu saradnju Srbije i Crne Gore 8,4 miliona evra Za prekograničnu saradnju Srbije i Crne Gore 8,4 miliona evra
Institucije i organizacije iz Crne Gore i Srbije su u okviru IPA programa prekogranične saradnje 2014-2020 dobile finansijsku podršku za sprovođenje zajedničkih projekata ukupne... Za prekograničnu saradnju Srbije i Crne Gore 8,4 miliona evra

Institucije i organizacije iz Crne Gore i Srbije su u okviru IPA programa prekogranične saradnje 2014-2020 dobile finansijsku podršku za sprovođenje zajedničkih projekata ukupne vrednosti 8,4 miliona evra, saopštila je Vlada Crne Gore posle niza sastanaka Zajedničkog odbora za nadgledanje i Operativne strukture IPA programa prekogranične saradnje u Beogradu, objavila je agencija Mina.

Kada je u pitanju sprovođenje programa, kroz tri poziva u prethodnom sedmogodišnjem periodu podržano je ukupno 19 projekata, od kojih je deo završen, dok su ostali u fazi realizacije.

U pitanju su projekti usmereni na povećanje zaposlenosti i mogućnosti zapošljavanja, mobilnosti radne snage i socijalne i kulturne inkluzuje, kao i projekti koji doprinose zaštiti životne sredine, ublažavanju i prilagođavanju na klimatske promene i upravljanju rizicima u cilju zaštite prirodnih resursa.

„Takođe, jedan deo projekata odnosi se na unapređenje kapaciteta za korišćenje turističkih potencijala u programskoj oblasti“, rekao je vršilac dužnosti generalnog direktora Direktorata za evropske fondove, Bojan Vujović.

On je ocenio da je uspješna realizacija ovog programa plod dobre saradnje između crnogorskog Ministarstva evropskih poslova, Ministarstva za evropske integracije Srbije i Zajedničkog tehničkog sekretarijata u Prijepolju sa lokalnom kancelarijom u Bijelom Polju.

„Uveren sam da će ova saradnja biti još uspešnija tokom naredne finansijske perspektive, u okviru koje je nedavno odobren novi IPA III program prekogranične saradnje Srbija – Crna Gora 2021-2027. Ohrabrujem institucije i organizacije iz programskog područja da iskoriste mogućnosti koje su im na raspolaganju i kroz zajedničke prekogranične projekte doprinesu boljem kvalitetu života u svojim zajednicama“, poručio je Vujović.

IPA II program prekogranične saradnje Srbija – Crna Gora 2014-2020 sprovodi se na teritoriji 14 opština u Crnoj Gori – Andrijevica, Berane, Bijelo Polje, Gusinje, Kolašin, Mojkovac, Nikšić, Petnjica, Plav, Pljevlja, Plužine, Rožaje, Šavnik i Žabljak, kao i na teritoriji deset opština u Srbiji – Ivanjica, Kraljevo, Nova Varoš, Novi Pazar, Priboj, Prijepolje, Sjenica, Vrnjačka Banja, Raška i Tutin, podseća MINA.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...