GODIŠNJI RAST KREDITNOG DUGA U SRBIJI 12 ODSTO

Smanjuje se docnja u otplati kredita

AnalizaBankeNovacSrbijaU fokusuVesti

24.3.2021 12:15 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Smanjuje se docnja u otplati kredita Smanjuje se docnja u otplati kredita
U ukupnom kreditnom dugu stanovništa u Srbiji, 47 odsto čine gotovinski krediti, dok se 40 odsto odnosi na stambene i kredite za adaptaciju. Poljoprivredni... Smanjuje se docnja u otplati kredita

U ukupnom kreditnom dugu stanovništa u Srbiji, 47 odsto čine gotovinski krediti, dok se 40 odsto odnosi na stambene i kredite za adaptaciju. Poljoprivredni krediti imaju učešće u ukupnom kreditnom dugu od 6,5 odsto, potrošački 1,4 odsto a ostali krediti 5,1 procenata, navodi se u februarskom izveštaju Kreditnog biroa Udruženja banaka Srbije (UBS).

Kako se navodi u izveštaju, prosečan dug po stambenom kreditu na kraju februara iznosio je 3,5 miliona dinara, a docnja u otplatih tih kredita iznosi 0,9 procenata.

Izvor: UBS

U ukupnom kreditnom dugu docnja iznosi 3,4 odsto, dok po osnovu kredita stanovništva ona iznosi 2,3 odsto, a obe docnje su manje nego na kraju prošle godine.

Inače, docnja kod pravnih lica i preduzetnika predstavlja dospele nenaplaćene obaveze preko 15 dana, a kod fizičkih lica preko 60 dana.

Ukupan kreditni dug, prema podacima Kreditnog biroa UBS, iznosi 2.893 milijarde dinara i veći je za 12,3 odsto nego u februaru 2020. godine, dok je za 1,9 odsto veći nego krajem januara 2021. godine.

Posmatrano međugodišnje, stanovništvo se kreditno zadužuje brže nego pravna lica, rast je 13,6 odsto, odnosno skoro 155 milijardi dinara.

Kod kredita stanovništva međugodišnje najveći rast od 20,8 procenata imali su potrošački krediti, a zatim slede stambeni, poljoprivredni i gotovinski krediti.

Krajem februara u Srbiji je bilo 7,88 miliona tekućih računa za 5,38 miliona korisnika. Iznos dozvoljenog prekoračenja, gledajući međugodišnje, bio je manji za 5,9 procenata a broj tekućih računa u docnji manji je za 0,4 odsto.

Kako se navodi u izveštaju, na kraju februara ove godine u Srbiji je bilo 1,31 milion kreditnih kartica sa 1,03 miliona korisnika.

Posmatrano međugodišnje, iznos odobrenog limita manji je za 1,1 odsto, iznos u korišćenju u padu je od 7,9 procenata a broj kreditnih kartica u docnji veći je za 17,8 odsto, navodi se u februarskom izveštaju Kreditnog biroa Udruženja banaka Srbije.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...