Od jeseni prestaju državne subvencije za oporavak privrede

Smanjuje se nezaposlenost u Britaniji, pozitivna očekivanja poslodavaca

SvetVesti

17.8.2021 09:38 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Smanjuje se nezaposlenost u Britaniji, pozitivna očekivanja poslodavaca Smanjuje se nezaposlenost u Britaniji, pozitivna očekivanja poslodavaca
Broj zaposlenih na platnim spiskovima britanskih kompanija porastao je u julu za 182.000 radnika u odnosu na jun, pošto je ekonomija nastavila da se... Smanjuje se nezaposlenost u Britaniji, pozitivna očekivanja poslodavaca

Broj zaposlenih na platnim spiskovima britanskih kompanija porastao je u julu za 182.000 radnika u odnosu na jun, pošto je ekonomija nastavila da se oporavlja nakon ukidanja korona mera zatvaranja, pokazali su današnji statistički podaci.

Nacionalna kancelarija za statistiku (ONS) objavila je takođe da je glavna stopa nezaposlenosti tokom tri meseca do kraja juna pala za 0,1 procentni poen na nivo od 4,7 procenata, prenosi Reuters.

Ekonomisti koje je anketirala britanska agencija većinom su predviđali da će stopa nezaposlenosti ostati nepromenjena na 4,8 odsto. S druge strane, planovi poslodavaca za uvećavanje radne snage pokazuju najveće znake optimizma u poslednjih osam godina.

Pored toga, kako pokazuje redovno tromesečno istraživanje britanskog instituta CIPD (Chartered Institute of Personnel and Development), direktori preduzeća u Ujedinjenom Kraljevstvu većinom ne nameravaju, kako kažu, da smanjuju broj zaposlenih kada narednog meseca prestane isplata državnih subvencija privredi namenjenih ublažavanu posledica korona krize.

Samo 13 odsto anketiranih direktora smatra da će deo njihovih radnika postati na neki način višak u narednom periodu, što je značajno smanjenje sa 33 odsto, koliko je njih na isto pitanje odgovorilo pozitivno pre tačno godinu dana.

Vrhunac nezaposlenosti u Ujedinjenom Kraljevstvu iznosio je 7,5 odsto od početka pandemije korona virusa.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...