SNAŽAN RAST NEMAČKOG BDP U TREĆEM KVARTALU Stručnjaci ipak strahuju od novog talasa korone zbog pada prometa u maloprodaji

EUVesti

30.10.2020 13:35 Autor: Ljiljana Begović 0

SNAŽAN RAST NEMAČKOG BDP U TREĆEM KVARTALU Stručnjaci ipak strahuju od  novog talasa korone zbog pada prometa u maloprodaji SNAŽAN RAST NEMAČKOG BDP U TREĆEM KVARTALU Stručnjaci ipak strahuju od  novog talasa korone zbog pada prometa u maloprodaji
Nemačka privreda zabeležila je snažan rast u trećem kvartalu, nakon rekordnog pada u prethodna tri meseca, ali pad prometa u maloprodaji u septembru signalizira... SNAŽAN RAST NEMAČKOG BDP U TREĆEM KVARTALU Stručnjaci ipak strahuju od  novog talasa korone zbog pada prometa u maloprodaji

Nemačka privreda zabeležila je snažan rast u trećem kvartalu, nakon rekordnog pada u prethodna tri meseca, ali pad prometa u maloprodaji u septembru signalizira nevolje na pragu novog talasa pandemije korona virusa.

Nemački BDP porastao je u periodu od jula do septembra 8,2 odsto u odnosu na prethodno tromesečje kada je potonuo 9,8 odsto, najviše otkada Destatis objavljuje podatke. Na godišnjem nivou BDP je prema kalendarski prilagođenim podacima pao 4,3 odsto.

Iako se privreda u trećem tromesečju oporavila od rekordnog pada u jeku prvog talasa korone, još je uvek prema sezonski i kalendarski prilagođenim podacima 4,2 odsto manji promet u odnosu na poslednje tromesečje 2019. godine, pre globalne korona krize, upozorava Destatis.

Glavni oslonac rasta u periodu od jula do septembra bili su veća lična potrošnja, pojačana ulaganja kompanija i snažan rast izvoza, navode statističari.

Šoping kolica
Foto: Pixabay.com

Promet u maloprodaji najavljuje loš period

U odvojenom izveštaju Destatis je objavio podatke da je promet u trgovini na malo u septembaru pao 2,2 odsto u odnosu na avgust kada je bio manji za 1,8 odsto.

U odnosu na septembar prošle godine promet je pao 6,5 odsto, dvostruko snažnije nego u avgustu. Prodaja hrane, pića i duvana porasla je 6,8 odsto, a prodaja neprehrambenih proizvoda 6,5 ​​procenata u odnosu na septembar 2019.

U odnosu na februar, mesec pre izbijanja pandemije u Nemačkoj, prodaja je u septembru po kalendarski i sezonski prilagođenim podacima realno bila veća za 2,8 odsto, objavio je Destatis.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...