Dok cene hrane i energije rastu, sukob ostavlja nesagledive posledice na turističku industriju

Snižena procena rasta crnogorske ekonomije

RegionU fokusuVesti

16.5.2022 16:51 Autor: Redakcija Biznis.rs 15

Snižena procena rasta crnogorske ekonomije Snižena procena rasta crnogorske ekonomije
U prolećnim ekonomskim prognozama Evropska komisija (EK) je snizila procenu rasta crnogorske ekonomije u ovoj godini na 3,8 odsto. Evorpska komisija u jesenjim prošlogodišnjim... Snižena procena rasta crnogorske ekonomije

U prolećnim ekonomskim prognozama Evropska komisija (EK) je snizila procenu rasta crnogorske ekonomije u ovoj godini na 3,8 odsto.

Evorpska komisija u jesenjim prošlogodišnjim izgledima prognozirala je rast crnogorskog bruto domaćeg proizvoda (BDP) od 6,4 odsto za ovu godinu. U novom prolećnom izveštaju EK, u koji je agencija Mina imala uvid, navodi se da bi crnogorski BDP u narednoj godini trebalo da ojača 3,4 odsto.

U prošlogodišnjim prognozama, EK je procenjivala manji rast za narednu godinu od 3,2 odsto. Rast BDP-a u prošloj godini iznosio je 12,4 odsto. Stručnjaci EK su naveli da je brže nego što se očekivalo obnavljanje turizma rezultiralo snažnim oporavkom privrede u prošloj godini.

„Turistička aktivnost u Crnoj Gori će, međutim, usporiti ove godine zbog ruske agresije na Ukrajinu, jer Rusi i Ukrajinci čine značajan udio turista“, navodi se u izveštaju.

Iz EK su rekli da je optimistična jesenja prognoza preokrenuta trostrukim šokom.

“Početkom ove godine cene hrane i energije dodatno su povećane usled ruske agresije na Ukrajinu. Očekuje se da će rat imati negativan uticaj na crnogorsku turističku industriju, kako Rusi i Ukrajinci čine 20 odsto ukupnog broja posetilaca”, naveli su iz EK.

Povrh toga, došlo je do političke krize 4. februara kada je vladi izlgasano nepoverenje 14 meseci nakon što je formirana. Nova manjinska vlada je osnovana tri meseca kasnije, ali politička neizvesnost i dalje postoji.

“Istovremeno, ambiciozni program ekonomskih reformi koji je usvojila Vlada krajem prošle godine, Evropa sad, predviđa da poveća kupovnu moć domaćinstava i investicije. To će imati uticaj na dodatne inflatorne pritiske i eksterne i fiskalne neravnoteže“, smatraju u EK.

Taj scenario je podložan velikim negativnim rizicima u slučaju manjeg rasta privrede nego što se očekivalo u okruženju globalnog finansijskog zaoštravanja, što bi omelo investicije i zapošljavanje, i usled toga, javne finansije.

“Projekcije rasta BDP-a Crne Gore za ovu godinu su revidirane naniže oko dva procentna poena u poređenju sa jesenjom prognozom. Turizam se očekuje da će biti lošiji u ovoj godini nego što se ranije očekivalo, dok je fiskalni stimulans postavljen na podržavanju privatne potrošnje posebno u ovoj godini, pre nego što u narednoj godini pestane”, navodi se u izveštaju.

Očekuje se da će se privreda vratiti neki zamah u narednoj godini, s obizorom na to da je predviđen potpuni oporavak turzima.

“Sporiji, ali dugotrajniji rast privrede bi se ogledao u postepenom poboljšanju uslova na tržištu rada. Očekuje se povećanje zaposlenosti postepeno i pad stope nezaposlenosti ispod nivoa pre pandemije u narednoj godini”, rekli su iz EK.

Stopa nezaposlenosti će ove godine iznositi 15,2 odsto, a naredne se prognozira pad na 14,7 odsto.

“Projekcije inflacije su značajno revidirane naviše. Međutim, očekuje se da porast inflacije bude privremen. Pretpostavlja se da će potrošačke cene postepeno usporavati od sredine ove godine”, naveli su stručnjaci EK.

Kombinacija visoke inflacije, rasta BDP-a i ograničeno zaduživanje će smanjiti odnos javnog duga u ovoj i narednoj godini. EK prognozira da će javni dug Crne Gore ove godine iznositi 76,7 odsto BDP-a, a naredne 72,7 odsto.

  • GINKO

    16.5.2022 #1 Author

    Na sve ce uticati ova situacija sa Rusijom i Ukrajinom, pitanje je na kraju kako ce se zavrsiti

    Odgovori

  • kaćica

    16.5.2022 #2 Author

    Sada ce da poraste kada stignu turisti.

    Odgovori

  • GOCA BG

    16.5.2022 #3 Author

    20% je velika brojka za turizam,nece biti kao do sada,ali imace dobru sezonu…

    Odgovori

  • GOCA BG

    16.5.2022 #4 Author

    Nece im biti kao prethodna,ali dobra hoce sigurno…

    Odgovori

  • IVAN

    16.5.2022 #6 Author

    Bice bolje

    Odgovori

  • DJORDJE1

    17.5.2022 #7 Author

    Teško vreme za crnogorsku ekonomiju…

    Odgovori

  • SUNCOKRET

    17.5.2022 #8 Author

    Crnogorska privreda je turizam a videćemo kako će proći ove godine, još je rano.

    Odgovori

  • SNEZANA

    17.5.2022 #9 Author

    Mislim da ce im se ova trenutna situacija u Ukrajini znatno odraziti na ovu sezonu

    Odgovori

  • Dragana

    17.5.2022 #10 Author

    Prognoza nije svetla.

    Odgovori

  • ZVE84

    17.5.2022 #11 Author

    Vreme je da CG krene se širi poslovne mogućnosti, turizam nije jedino čime mogu da se bave…

    Odgovori

  • ZVEZDICA01

    17.5.2022 #12 Author

    Očekuje se da porast inflacije bude privremen. Pretpostavlja se da će potrošačke cene postepeno usporavati od sredine ove godine… Nadamo se!

    Odgovori

  • JOVANA

    17.5.2022 #13 Author

    Na sve utice situacija u Rusiji i Ukrajini

    Odgovori

  • MARA

    17.5.2022 #14 Author

    Nadoknadiće oni sve to..

    Odgovori

  • FRUIT04

    22.5.2022 #15 Author

    Glavni gosti u CG su Rusi I Ukrajinci

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...