Posledice ukrajinske krize

Evropska komisija smanjila prognozu ekonomskog rasta

EUVesti

16.5.2022 12:32 Autor: Vladimir Jokanović 3

Evropska komisija smanjila prognozu ekonomskog rasta Evropska komisija smanjila prognozu ekonomskog rasta
Evropska komisija smanjila je u ponedeljak svoju prognozu rasta za 19 zemalja evrozone na 2,7 odsto sa četiri odsto koliko je predviđeno u februaru.... Evropska komisija smanjila prognozu ekonomskog rasta

Evropska komisija smanjila je u ponedeljak svoju prognozu rasta za 19 zemalja evrozone na 2,7 odsto sa četiri odsto koliko je predviđeno u februaru. Prema prognozi EK za narednu godinu rast će biti usporen sa 2,7 na 2,3 procenta.

Smanjenje prognoze ekonomskog rasta posledica je rata u Ukrajini, koja je podstakla poskupljenje energenata, što je prouzrokovalo rekordan nivo inflacije, navela je EK, prenosi Reuters. „Izgledi za ekonomiju EU pre izbijanja rata bili su za produženu i snažnu ekspanziju“, saopštila je EK.

U saopštenju EK navedeno je da rat pogoršava već postojeće prepreke na putu rasta, za koje se ranije očekivalo da će se smiriti. Rat stvara dodatni pritisak na povećanje cena roba, izazivajući ponovne poremećaje u snabdevanju i povećavajući neizvesnost.


Inflacija će prema novoj prognozi EK iznositi oko 6,1 odsto u tekućoj godini, a ideće godine trebalo bi da padne na 2,7 odsto. Prema prognozi iz februara očekivana inflacija u evrozoni iznosila je 3,5 odsto u 2022. godini i 1,7 odsto u 2023. godini.

Ukupan deficit EU trebalo bi da padne na 3,6 odsto ove godine u odnosu na 4,7 u 2021. godini, dok bi iduće godine trebalo da bude umanjen na 2,5 procenata. Javni dug evrozone koji je 2021. godine iznosio 97,4 odsto BDP trebalo bi da padne na 94,7 odsto u ovoj godini, a zatim na 92,7 odsto u narednoj.

Uprkos sporijem rastu, nezaposlenost u evrozoni će se dodatno smanjiti na 7,3 odsto ove godine, prognozira EK. Prošle godine nezaposlenost je bila 7,7 procenata, dok bi naredne godine trebalo da padne na sedam odsto.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...