zamrznute do 30. novembra

Snižene cene 24 grupe prehrambenih proizvoda u Severnoj Makedoniji

RegionVesti

19.9.2023 18:24 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Snižene cene 24 grupe prehrambenih proizvoda u Severnoj Makedoniji Snižene cene 24 grupe prehrambenih proizvoda u Severnoj Makedoniji
Vlada Severne Makedonije odlučila je danas da snizi i zamrzne cene 24 grupe prehrambenih proizvoda, objavio je ministar ekonomije Krešnik Bekteši. On je novinarima... Snižene cene 24 grupe prehrambenih proizvoda u Severnoj Makedoniji

Vlada Severne Makedonije odlučila je danas da snizi i zamrzne cene 24 grupe prehrambenih proizvoda, objavio je ministar ekonomije Krešnik Bekteši.

On je novinarima rekao da će od sutra cene stotina prehrambenih proizvoda biti zamrznute na nivou koji su imale 1. avgusta umanjenom za 10 odsto, prenosi Beta.

„Ukoliko su od 1. avgusta do sada neke cene ovih proizvoda drastično povećane, to bi moglo da znači i pojeftinjenje od 30 do 40 odsto“, istakao je Bekteši.

Cene prehrambenih proizvoda koje će trgovci morati da obeleže natpisom „Garantovana cena“ biće zamrznute do 30. novembra, a samousluge će morati da obezbede najmanje 70 odsto količine koje su prodale u avgustu.

Ukoliko bude potrebe, po rečima Bektešija, biće produženo trajanje mera ograničavanja cena hrane, a spisak proizvoda koji će se prodavati po „garantovanoj ceni“ biće proširen.

Odlukom vlade Dimitra Kovačevskog smanjene su cene belog pirinča u pakovanjima od 900 grama do jednog kilograma, pšeničnog brašna tip 400 i tip 500, belog i polubelog hleba od 450 grama (ceo i sečen) i drugi pekarski proizvodi, ali iz pojeftinjenja je isključen sveži pečeni hleb u marketima.

Foto: Freepik.com

Snižene su i zamrznute cene keksa „Pettit-Beurre“ i običnog i posnog keksa od 300 do 500 grama, običnih napolitanki sa kakao filom od 300 do 500 grama, testenina „makarona i špageta od durum pšenice u pakovanjima od 500 grama, sa i bez jaja“.

Kod mesa od sutra će jeftiniji biti junetina bez kosti, od buta i drugog, svinjsko meso bez kosti, mleveno juneće i svinjsko meso, pile sveže ili zamrznuto, kao i čajna kobasica, pileća posebna salama i jetrene paštete u pakovanjima od 95 i 100 grama.

Jeftinije u makedonskim trgovinama od srede će biti i trajno kravlje mleko (osim organskog mleka i mleka sa dodacima) sa sadržajem masti 2,8 odsto, 3,2 odsto i 3,5 odsto u pakovanju od jedan litar, zatim jogurt od kravljeg mleka (bez dodataka) sa sadržajem masti od 2,8 do 3,2 odsto u pakovanjima od litar i litar i po, kiselo kravlje mleko (obično, bez dodataka) sa 2,8 odsto i 3,2 odsto masnoće u pakovanju od 300 do 500 grama.

Zamrznuta je i cena pavlake od kravljeg mleka sa masnoćom od 12 do 20 odsto u pakovanjima od 180 i 200 grama, tradicionalnog belog i mešanog sira (bez dodataka) i tradicionalnog kravljeg i mešanog kačkavalja (bez dodataka).

Odlukom Vlade Severne Makedonije o određivanju najviših cena u trgovini obuhvaćeni su i kokošija jaja, sveže voće i sveže povrće.

  • Jj992

    19.9.2023 #1 Author

    Treba ih ostaviti tako a ne samo do kraja novembra.. Hrana na Balkanu je skuplja od one u Nemackoj, to nema smisla…

    Odgovori

  • SHALIMAR

    19.9.2023 #2 Author

    Kod njih mnogo vise proizvoda snizeno nego kod nas

    Odgovori

  • ELLA

    20.9.2023 #3 Author

    Ogromna inflacija u Makedoniji dovodi do sve veceg siromastva. Ovakvi potezi samo zavaravaju stanovnistvo

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...