Na sednici Vlade usvojena Uredba o ograničenju cena osnovnih životnih namirnica

Vlada Srbije smanjila cenu brašna, utvrdila više osnovice za obračun dela zarada

Srbija

19.9.2023 08:17 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Vlada Srbije smanjila cenu brašna, utvrdila više osnovice za obračun dela zarada Vlada Srbije smanjila cenu brašna, utvrdila više osnovice za obračun dela zarada
Vlada Srbije usvojila je na sednici u ponedeljak Uredbu o ograničenju visine cena osnovnih životnih namirnica, kojom će biti smanjenja cena brašna nakon što... Vlada Srbije smanjila cenu brašna, utvrdila više osnovice za obračun dela zarada

Vlada Srbije usvojila je na sednici u ponedeljak Uredbu o ograničenju visine cena osnovnih životnih namirnica, kojom će biti smanjenja cena brašna nakon što je došlo do pada cene pšenice na tržištu.

Snižene cene odnose se na brašno tip T-400 (glatko), u pakovanju do jednog kilograma, i brašno tip T-500, u pakovanju od takođe jednog kilograma, saopšteno je posle sednice.

Od danas, 19. septembra, sve trgovine u Srbiji obavezne su da u ponudi imaju bar jednu vrstu brašna tip 500 po ceni od 49,99 dinara i bar jednu vrstu brašna tip 400 glatko, po ceni do najviše 54,99 dinara, propisano je Uredbom Vlade Srbije. Trgovci neće smeti u pojedinačnoj kupovini kupcu da prodaju više od pet kilograma jedne i pet kilograma druge vrste brašna, preneo je N1.

Vlada je usvojila i Zaključak o izmenama i dopunama zaključaka o utvrđivanju osnovica za obračun i isplatu plata, počev od plate za septembar 2023. godine kojim se ta osnovica uvećava za 5,5 odsto delu zaposlenih u javnom sektoru.

Ovo povećanje plata, u oblasti prosvete, dobiće zaposleni u predškolskom, osnovnom i srednjem obrazovanju, učeničkom standardu i studentskom standardu.

Od septembra uvećane plate dobiće i zaposleni u zdravstvu i socijalnoj zaštiti: medicinske sestre i tehničari u zdravstvenim i drugim ustanovama – Zavodu za sport, ustanovama za izvršenje krivičnih sankcija, zatim negovateljice i medicinske sestre u socijalnoj zaštiti.

Ovaj zaključak donet je kako bi se sprovele odredbe nedavno usvojenog rebalansa ovogodišnjeg budžeta Srbije, saopštila je Vlada.

  • ELLA

    20.9.2023 #1 Author

    Ove mere I ogranicenja vode u jos vecu inflaciju. Snizava se jedna namirnica a ostale neophodne visestruka poskupljuju

    Odgovori

  • DOBRILA

    20.9.2023 #2 Author

    Tek trebaju da spuste cene , ovo je nista…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...