Momirović naveo da se intenzivno radi na potpisivanju sporazuma sa ukupno četiri zemlje

Počeli pregovori o Sporazumu o slobodnoj trgovini sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima

Srbija

18.9.2023 11:27 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Počeli pregovori o Sporazumu o slobodnoj trgovini sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima Počeli pregovori o Sporazumu o slobodnoj trgovini sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima
Ministar za unutrašnju i spoljnu trgovinu Tomislav Momirović potpisao je danas u Dubaiju sa ministrom za spoljnu trgovinu Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) Tanijem bin... Počeli pregovori o Sporazumu o slobodnoj trgovini sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima

Ministar za unutrašnju i spoljnu trgovinu Tomislav Momirović potpisao je danas u Dubaiju sa ministrom za spoljnu trgovinu Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) Tanijem bin Ahmed Al Zejudijem Strateški dokument kojim formalno počinju pregovori o slobodnoj trgovini sa UAE.

Momirović je na svom Instagram profilu poručio da će Sporazum o slobodnoj trgovini sa UAE doprineti ubrzanju trgovinske razmene i približavanju naših ekonomija.

„Ekonomske odnose Srbije i UAE prate dobri politički odnosi i odvijaju se kroz trgovinsku saradnju, investicione projekte kao i kroz strateška partnerstva“, naveo je Momirović i istakao da je pozvao Al Zejudija da pokuša da animira što veći broj kompanija iz UAE da svoje operacije u Evropi obavljaju iz Srbije.

„Mi već sada imamo sjajnu bazu jer veliki broj kompanija iz Srbije i UAE uspešno posluje na oba tržišta u sklopu zajedničkih investicionih projekata, poput onih u oblasti poljoprvirede, saobraćaja, rudarstva i energetike“, ocenio je Momirović.

Kao primere najuspešnijih kompanija naveo je Etihad Airways, Al Dahra, Eagle Hills Properties, DP World (koja obavlja operacije u Luci Novi Sad) kao i Elixir Group koja, kako je dodao „ima velike projekte sa UAE u oblasti poljoprivrede“.

„U ovom trenutku ministarstvo kome sam na čelu intenzivno radi na potpisivanju sporazuma o slobodnoj trgovini sa Kinom, Egiptom, Republikom Korejom i UAE. Otvaranjem novih tržišta želimo da zadržimo ekonomski rast i na taj način izborimo sa sve većim ekonomskim pritiscima koji dolaze kao rezultat rata na istoku Evrope“, poručio je Momirović.

  • Vale

    18.9.2023 #1 Author

    Dobro je I korisno trgovati sa takvim zemljama

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...