Nemački proizvođači automobila pred velikim izazovima

Berbok za oštriji trgovinski zaokret prema Kini

EUSvet

18.9.2023 09:47 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Berbok za oštriji trgovinski zaokret prema Kini Berbok za oštriji trgovinski zaokret prema Kini
Nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok (Annalena Baerbock) rekla je da Evropska unija mora da smanji svoje oslanjanje na Kinu i da podržava istragu... Berbok za oštriji trgovinski zaokret prema Kini

Nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok (Annalena Baerbock) rekla je da Evropska unija mora da smanji svoje oslanjanje na Kinu i da podržava istragu EU o subvencijama koje Peking snabdeva svojoj industriji električnih vozila.

„Ako smo previše blisko vezani, možemo postati ugroženi“, izjavila je Berbok u intervjuu za Bloomberg u nedelju. Ona je dodala da je „smanjivanje evropske zavisnosti“ neophodno sa zemljom poput Rusije, koja je napala Ukrajinu, „ali i sada u pogledu Kine“.

Evropska komisija, izvršni organ EU, najavila je istragu protiv subvencija kineskim proizvođačima električnih automobila prošle nedelje, koja bi mogla dovesti ne samo do tarifa na uvoz električnih vozila proizvedenih u Kini, već i do odmazde Pekinga. To bi bila opasna eskalacija za EU, čiji automobilski sektor direktno ili indirektno pokriva skoro 14 miliona radnih mesta – ili 6,1 odsto radne snage u bloku.

Tenzije između Kine i EU tinjaju mesecima. Prelazak na čistije tehnologije je posebna tačka spora, s tim da je industrijsko jezgro bloka u riziku da izgubi udeo zbog kineskih kompanija koje znatno brže sprovode ovu traniziciju ka novim tehnologijama.

O istrazi, koja je od strateškog značaja za Evropu, razgovaraće se sa kineskim zvaničnicima tokom posete na visokom nivou Kini ove nedelje, izjavio je šef EU za trgovinu Valdis Dombrovskis.

Nemačka bi posebno bila u problemima ako bi se trgovinske odmazde pretvorile u puni trgovinski rat. Nemački proizvođači automobila Volkswagen AG, Mercedes-Benz i BMW izgradili su desetine fabrika u Kini i sva tri proizvođača sada prodaju više vozila u Kini nego na bilo kom drugom tržištu.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...