Bezbednosni razlozi

Nemačka stopirala prodaju satelitske firme Kinezima

SvetU fokusu

14.9.2023 10:47 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Nemačka stopirala prodaju satelitske firme Kinezima Nemačka stopirala prodaju satelitske firme Kinezima
Nemačka vlada je zbog bezbednosti stopirala planiranu prodaju nemačke satelitske kompanije kineskom partneru, navodi agencija DPA pozivajući se na izvore. Prethodno je ministarstvo privrede... Nemačka stopirala prodaju satelitske firme Kinezima

Nemačka vlada je zbog bezbednosti stopirala planiranu prodaju nemačke satelitske kompanije kineskom partneru, navodi agencija DPA pozivajući se na izvore.

Prethodno je ministarstvo privrede proverilo najavljenu prodaju preostalog kapitala firme za satelitske komunikacije CLEO Connect većinskom vlasniku iz Kine.

Shanghai Spacecom Satellite Technology je već većinski vlasnik u firmi CLEO Connect, startapu iz oblasti globalne satelitske komunikacije.

Veto prodaje kompletnog kapitala firme kineskom partneru se uklapa u novu strategiju vlade prema Kini. Portparol liberalne FDP – najmanje stranke vladajuće koalicije – Rajnhart Houben (Reinhard Houben) je odluku vlade opisao kao „logičnu.“

„Satelitska komunikacija je osetljiva oblast od posebnog interesa. Preuzimanje firme CLEO Connect, posebno nakon što je firma odlučila da ne koristi kineske satelite, ne bi poslala dobar signal ekonomske i tehnološke suverenosti Evrope“, rekao je.

Prema njegovim rečima, to je prvi put da je nemačka vlada donela takvu odluku u okviru nove kineske strategije.

Mereći interese nacionalne bezbednosti, nemačka vlada može da uslovi ili zabrani prodaju cele ili dela neke domaće firme investitorima izvan Evropske unije.

Vlada kancelara Olafa Šolca (Olaf Scholz) je u julu predstavila novu strategiju za Kinu, koja uključuje posebnu proveru ulaganja koja otvaraju pristup tržištima i tehnologijama.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...