Ekonomski rast i razvoj mogao bi biti ugrožen

WTO upozorava na prve znakove deglobalizacije međunarodne trgovine

Svet

13.9.2023 09:55 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

WTO upozorava na prve znakove deglobalizacije međunarodne trgovine WTO upozorava na prve znakove deglobalizacije međunarodne trgovine
Međunarodna trgovina ostaje globalizovana, ali se pojavljuju prvi znakovi fragmentacije te veze, upozorila je Svetska trgovinska organizacija (WTO) u najnovijem izveštaju. Geopolitičke napetosti već... WTO upozorava na prve znakove deglobalizacije međunarodne trgovine

Međunarodna trgovina ostaje globalizovana, ali se pojavljuju prvi znakovi fragmentacije te veze, upozorila je Svetska trgovinska organizacija (WTO) u najnovijem izveštaju.

Geopolitičke napetosti već utiču na globalne trgovinske tokove, a fragmentacija međunarodne trgovine mogla bi ugroziti ekonomski rast i razvoj, piše Mina pozivajući se na SEEbiz.

Ideja deglobalizacije bila je izraženija od početka pandemije, koja je paralizovala lance snabdevanja iz Kine, i ruskog napada na Ukrajinu.

Prema izveštaju francuske novinske agencije AFP, Svetska trgovinska organizacija je primetila da je rast svetske trgovine već značajno usporen tokom globalne finansijske krize 2009. godine.

„U ovoj fazi usporene globalizacije, postavlja se pitanje jesmo li možda već u fazi deglobalizacije“, naveo je glavni ekonomista WTO-a Ralf Osa (Ralph Ossa).

Njegov tim zagovara reglobalizaciju ili njeno ponovno intenziviranje. „U sastavu međunarodne trgovine već postoje jasno vidljive pukotine”, naglasio je Osa.

WTO ovoga puta nije spominjao konkretne zemlje, ali je jasno da se radi o sve većem jazu između Zapada s jedne strane i Kine i Rusije s druge strane. Rast trgovine između Kine i Rusije je oko šest odsto veći, nego između Zapada i drugih ekonomija.

„Kada bi se svetska trgovina podelila u dva bloka, najveće gubitke bi pretrpele najmanje razvijene zemlje“, upozorio je WTO.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.