OPTIMISTIČKA PROGNOZA WTO O RASTU SVETSKE TRGOVINE

Globalna robna razmena mogla bi da poraste osam odsto u ovoj godini

AnalizaSvetU fokusuVesti

1.4.2021 16:17 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Globalna robna razmena mogla bi da poraste osam odsto u ovoj godini Globalna robna razmena mogla bi da poraste osam odsto u ovoj godini
Svetska trgovinska organizacija (WTO) povećala je procenu rasta svetske trgovine u ovoj godini. Prema ovoj proceni robna razmena ove godine na globalnom nivou trebalo... Globalna robna razmena mogla bi da poraste osam odsto u ovoj godini

Svetska trgovinska organizacija (WTO) povećala je procenu rasta svetske trgovine u ovoj godini. Prema ovoj proceni robna razmena ove godine na globalnom nivou trebalo bi da se poveća za osam odsto, u odnosno na pad od –5,3 procenta u 2020.

U oktobru WTO je procenila da će svetska trgovina u ovoj godini da poraste za 7,2 odsto, posle procenjenog pada od 9,2 procenta u 2020.

U Svetskoj trgovinskoj organizaciji prognoziraju da će u narednoj godini globalna robna razmena biti povećana za četiri odsto.

Kako se ocenjuje, glavni pokretač tražnje za robom u ovoj godini biće Severna Amerika, sa procenjenim rastom uvoza u ovoj godini od 11,4 odsto zahvaljujući velikim fiskalnim injekcijama rasta koje bi preko trgovine trebalo da podstaknu privredni rast i u drugim ekonomijama.

Foto: Tanjug/AP

Zatim slede Evropa i Južna Amerika s procenjenim rastom uvoza u ovoj godini od oko osam odsto, procenjuje WTO.

Uvoznu tražnju u najvećoj meri će podmirivati Azija, uz procenjenu stopu rasta izvoza u ovoj godini od 8,4 odsto. Gotovo istu stopu rasta izvoza WTO predviđa i za Evropu, dok bi izvozne isporuke iz Severne Amerike trebalo da budu veće za 7,7 odsto.

WTO i pored pozitivnih projekcija upozorava u kratkoročnoj perspektivi na rizike koji bi mogli da ometu rast razmene, uključuju nedovoljnu proizvodnju i distribuciju vakcine, kao i pojavu novih sojeva Covid-19, otpornih na vakcine.

U analizi se ističe da bi ubrzana proizvodnja i distribucija vakcina omogućila vladama da u kraćem roku ublaže mere zatvaranja, što bi moglo povećati stopu rasta trgovine za 2,5 postotna poena i povratak na pretpandemijski trend u četvrtom ovogodišnjem tromesečju.

Takav rasplet povećao bi stopu rasta globalnog BDP za jedan postotni poen, ističu u WTO.

U nepovoljnom scenariju proizvodnja vakcina kaskala bi za potražnjom i pojavili bi se novi sojevi virusa, otporni na vakcine, što bi smanjilo stopu rasta trgovine za skoro dva postotna poena, a stopu rasta svetske ekonomije za jedan postotni poen, upozorava WTO.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...