nagativan uticaj međunarodnih prilika, a vladu koštaju paketi subvencija

Snižene procene italijanskog rasta

EUVesti

11.4.2024 11:09 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Snižene procene italijanskog rasta Snižene procene italijanskog rasta
Italijanska vlada blago je snizila procene rasta ekonomije u ovoj i narednoj godini zbog komplikovanog međunarodnog i geopolitičkog okvira, saopštio je ministar ekonomije. Italijanski... Snižene procene italijanskog rasta

Italijanska vlada blago je snizila procene rasta ekonomije u ovoj i narednoj godini zbog komplikovanog međunarodnog i geopolitičkog okvira, saopštio je ministar ekonomije.

Italijanski bruto domaći proizvod (BDP) porašće u ovoj godini jedan odsto, kazali su iz Ministarstva finansija u izveštajima o ekonomiji i finansijama. U septembru su prognozirali da će porasti 1,2 odsto, prenosi Mina, pozivajući se na Seebiz.

Nova procena je još uvek znatno viša od konsenzusa većine nezavisnih instituta prema kojima bi aktivnost trebalo da poraste samo oko 0,7 odsto.

U narednoj godini vlada prognozira rast od 1,2 odsto BDP-a, slabiji 0,2 procentna boda nego što su očekivali prošle jeseni.

Pri izradi procena vodilo se računa o komplikovanom međunarodnom i geopolitičkom okviru, rekao je ministar ekonomije Đankarlo Đorđeti (Giancarlo Giorgetti), misleći na sukobe u Ukrajini i na Bliskom istoku.

Budžetski deficit trebalo bi da se u ovoj godini spusti na 4,3 odsto, potvrdila je vlada prognozu od prošle jeseni, sa 7,2 odsto u prošloj godini kada je uveliko premašio ciljani nivo zbog skupih programa podsticaja za renoviranje stambenih nekretnina.

U protekle četiri godine podsticaji su državnu blagajnu koštali oko 219 milijardi evra, rekao je ministar ekonomije. „Superbonus“, najizdašniji među njima, omogućio je vlasnicima nekretnina poreski odbitak do 110 odsto troškova građevinskih radova koji bi trebalo da smanji potrošnju energije.

U narednoj godini budžetski manjak trebalo bi da sklizne na 3,7 odsto i bude neznatno viši nego što je Ministarstvo finansija do sada očekivalo, i kliznuti na tri odsto u 2026.

  • Nisliski mohikanac

    11.4.2024 #1 Author

    Budzetski deficit preko 7% je skoro oa bankrot,nego ih pokriva jos ECB i evropa fondom za oporavak od kovida pa se kriju nekako.
    Od rasta nema nista,sve ispod 1% je kao i nista.
    Ocekuju pad budz.deficita pri slabom rastu,haha i to je fora sa fondom za oporavak ali dobro,tako vec decenijama guraju,od prvog do prvog.
    Bilo sta da zatrese euro i e.uniju ima da kljoknu samo tako da grcki standard.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...