Preko fiktivnih firmi došli do grantova za oporavak od pandemije

U Italiji uhapšene 22 osobe zbog prevare EU za 600 miliona evra

EU

4.4.2024 13:21 Autor: Vladimir Jokanović 4

U Italiji uhapšene 22 osobe zbog prevare EU za 600 miliona evra U Italiji uhapšene 22 osobe zbog prevare EU za 600 miliona evra
Italijanske vlasti uhapsile su 22 osobe i zaplenile oko 600 miliona evra u okviru velike međunarodne istrage koji vodi Evropski javni tužilac u Veneciji.... U Italiji uhapšene 22 osobe zbog prevare EU za 600 miliona evra

Italijanske vlasti uhapsile su 22 osobe i zaplenile oko 600 miliona evra u okviru velike međunarodne istrage koji vodi Evropski javni tužilac u Veneciji. Hapšenja su usledila posle pretresa i zaplena u Italiji, Austriji, Rumuniji i Slovačkoj.

Sumnja se da su uhapšeni deo kriminalne organizacije koja je navodno prevarila EU za 600 miliona evra iz evropskog Fonda za oporavak od pandemije korona virusa, saopštila je u sredu kancelarija Evropskog javnog tužioca (EPP0) po čijem nalogu je reagovala italijanska finansijska policija.

Finansijska policija izdala je nalog za zamrzavanje imovine, a osmoro osumnjičenih je zadržano dok je ostalima određene kućni pritvor. Grupa je osumnjičena da je od 2021. do 2023. godine organizovala šemu prevare kako bi dobila sredstva iz Nacionalnog plana za oporavak i otpornost (NRRP) Italije.

Tokom 2021. godine, članovi kriminalne grupe podneli su zahteve za dobijanje nepovratnih grantova kako bi podržali digitalizaciju, inovacije i konkurentnost malih i srednjih preduzeća, u cilju proširenja svojih poslovnih aktivnosti na strana tržišta. Osumnjičeni su navodno kreirali i deponovali lažne bilanse kompanija kako bi prikazali da su kompanije aktivne i profitabilne, dok su zapravo bile neaktivne i fiktivne.

Tvrdi se da je mreža računovođa, pružalaca usluga i javnih notara podržala osumnjičene u uspešnom dobijanju 600 miliona evra nepovratnih sredstava iz italijanskog NRRP-a u periodu od dve godine. Osumnjičeni su prebacili sredstva na svoje bankovne račune u Austriji, Rumuniji i Slovačkoj odmah po primanju avansnih plaćanja.

Osobe pod istragom koristile su napredne tehnologije, kao što su VPN, cloud serveri smešteni u inostranstvu, kripto-sredstva i softver za veštačku inteligenciju, kako bi izvršile prevare i sakrile i zaštitile nelegalni posao. Evropski javni tužilac (EPPO) je nezavisno tužilaštvo Evropske unije odgovorno za istragu, progon i donošenje presuda za zločine protiv finansijskih interesa EU.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...