Udeo države u Monte dei Paschi di Siena opao na 26,7 odsto

Italija prodala još jedan paket akcija najstarije banke na svetu

BerzaEUNovac

27.3.2024 08:21 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Italija prodala još jedan paket akcija najstarije banke na svetu Italija prodala još jedan paket akcija najstarije banke na svetu
Italija je u utorak prodala 12,5 odsto udela u banci Monte dei Paschi di Siena, i na taj način prikupila 650 miliona evra (704... Italija prodala još jedan paket akcija najstarije banke na svetu

Italija je u utorak prodala 12,5 odsto udela u banci Monte dei Paschi di Siena, i na taj način prikupila 650 miliona evra (704 miliona dolara).

To je korak dalje u procesu „reprivatizacije“ najstarije banke na svetu nakon neuspelog prvog pokušaja u 2021. godini, objavio je Reuters.

Ministarstvo ekonomije i finansija Italije je u saopštenju navelo da je akcije ponudilo po ceni od 4,15 evra, nudeći popust od 2,49 odsto na cenu na zatvaranju od utorka.

Prethodno je Itailja u novembru prošle godine prodala 25 odsto udela u Monte dei Paschi di Siena, i tada je za akcije dobila 920 miliona evra.

Taj potez je, kako je ocenjeno u italijanskim medijima, doprineo „neočekivanoj“ odluci agencije za kreditni rejting Moody’s od petka da kreditni status te zemlje oceni stabilnim, iako ima treći po veličini javni dug na svetu.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.