Kineska kompanija želi da proizvodi u Evropi

Italija u pregovorima sa kompanijom Chery o otvaranju fabrike

EUVesti

14.3.2024 14:05 Autor: Vladimir Jokanović 2

Italija u pregovorima sa kompanijom Chery o otvaranju fabrike Italija u pregovorima sa kompanijom Chery o otvaranju fabrike
Italijanska vlada vodi razgovore sa kineskom kompanijom Chery Auto u nameri da privuče još jednog velikog proizvođača automobila u zemlju pored Stellantisa i poveća... Italija u pregovorima sa kompanijom Chery o otvaranju fabrike

Italijanska vlada vodi razgovore sa kineskom kompanijom Chery Auto u nameri da privuče još jednog velikog proizvođača automobila u zemlju pored Stellantisa i poveća nacionalnu proizvodnju automobila, naveli su neimenovani izvori.

Rim želi da podigne nacionalnu proizvodnju automobila u Italiji na 1,3 miliona vozila godišnje sa oko 800.000 u prošloj godini i pregovara sa Stellantisom da poveća proizvodnju na milion vozila. Ministar industrije Adolfo Urso rekao je da Italija želi da drugi proizvođač doda oko 300.000 vozila godišnje nacionalnoj proizvodnji, prenosi Reuters.

Ukoliko pregovori budu uspeli, Chery bi bio među prvim kineskim proizvođačima automobila sa evropskim proizvodnim prisustvom, što bi pojačalo konkurenciju sa lokalnim proizvođačima, posebno u segmentu električnih vozila.

Urso je rekao da je prošlog meseca Italija razgovarala sa kompanijom Tesla i sa tri kineska proizvođača automobila, čiji su predstavnici posetili Italiju prošle godine kako bi procenili mogućnosti ulaganja. Jedan od izvora naveo je da je Chery najizglednija opcija, dok talijansko Ministarstvo industrije nije komentarisalo pregovore.

Chery Europe saopštio je da kineski proizvođač očekuje da će prodaja u Evropi biti dovoljno visoka da podrži lokalnu fabriku, kao i da kompanija istražuje različite mogućnosti širom Evrope. „Trenutno vodimo razgovore na nekoliko lokacija u Evropi“, saopštio je Chery.

Izvor iz industrije rekao je da Chery razmatra ili renoviranje postojeće fabrike ili izgradnju nove u Italiji, ali takođe procenjuju druge opcije u Evropi, uključujući bivšu fabriku kompanije Nissan u Barselonu.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...