Nakon velikih gubitaka na berzi japanski konglomerat beleži rast od 11 odsto

Softbank planira da otkupi svoje akcije za bilion jena

BerzaBiznisNovacSvetVesti

7.4.2022 13:26 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Softbank planira da otkupi svoje akcije za bilion jena Softbank planira da otkupi svoje akcije za bilion jena
SoftBank grupa u martu je za otkup svojih akcija izdvojila svotu od oko milijardu dolara kako bi potpomogla oporavak cena i dostigla najveći skok... Softbank planira da otkupi svoje akcije za bilion jena

SoftBank grupa u martu je za otkup svojih akcija izdvojila svotu od oko milijardu dolara kako bi potpomogla oporavak cena i dostigla najveći skok vrednosti u poslednjih godinu dana.

U kombinaciji sa rastom vrednosti kompanije Alibaba od 7,6 odsto, ovaj otkup pomogao je Softbank grupi da dostigne mesečni rast cena akcija od 8,5 odsto, što je njihov najbolji performans na berzi još od februara prošle godine, piše Bloomberg.

Akcije japanskog konglomerata prošle godine su pale za 33 odsto. Između ostalog, razlog tome bila je i rasprodaje akcija kineskih tehnoloških kompanija poput Alibabe.

Generalni direktor Softbanka Masajoši Son (Masayoshi Son) najavio je da u narednih godinu dana planira da otkupi 250 miliona, odnosno 14,6 odsto akcija, te da na iste potroši bilion jena (oko osam milijardi dolara), uzimajući u obzir da su investitori zabrinuti zbog pada koji ova kompanija beleži na berzi.

Ova odluka podstakla je da vrednost akcija Softbanka skoči za 11 odsto, što je najveći rast još od decembra 2020. godine.

Pomenuti otkup, međutim, ne ide očekivanom brzinom, a ukupni otkup je krajem marta bio na nivou od 344,6 milijardi jena (2,78 milijardi dolara). Son je u vezi sa tim napomenuo da rok od godinu dana “nije uklesan u kamenu”, već da je samo smernica kada je planirana investicija u pitanju.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...