Posao izdavanja zajedničkog kancelarijskog prostora ne cveta za vreme pandemije

Prodato 550 miliona dolara duga kompanije WeWork

BerzaInvesticijeNovacVesti

10.12.2021 10:31 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Prodato 550 miliona dolara duga kompanije WeWork Prodato 550 miliona dolara duga kompanije WeWork
SoftBank je prodala dug kompanije WeWork u vrednosti od 550 miliona dolara koji je prethodno obezbeđivala u ime ove grupacije za upravljanje kancelarijskim prostorom... Prodato 550 miliona dolara duga kompanije WeWork

SoftBank je prodala dug kompanije WeWork u vrednosti od 550 miliona dolara koji je prethodno obezbeđivala u ime ove grupacije za upravljanje kancelarijskim prostorom tokom njene krize likvidnosti pre više od godinu dana, pristajući pritom da proda obveznice uz popust kako bi privukla investitore.

Jedan japanski telekomunikaciono-tehnološki biznis otplatio je dug, po kuponskoj stopi od pet odsto i koji dospeva u julu 2025. godine, na otprilike 86 centi za dolar, rekle su dve osobe obaveštene o ovom pitanju za Financial Times. Niska cena podigla je prinos na obveznice na 9,75 odsto, iznad prinosa na postojeći dug WeWork-a.

Dug od 550 miliona dolara bio je deo paketa za spasavanje od 2,2 milijarde dolara koji je WeWork sklopio sa SoftBankom 2019. godine, dok se provajder zajedničkog poslovnog prostora borio sa posledicama svoje prekinute inicijalne javne ponude za koju su rukovodioci upozorili da je doveo do ivice bankrota. Pandemija je takođe teško pogodila njen posao, kao i veći deo industrije komercijalnih nekretnina.

Osnivač SoftBanka Masajoši Son se „kladio“ na WeWork, uloživši milijarde dolara u kompaniju. Japanski konglomerat, koji je pretrpeo velike gubitke na investiciji u WeWork pošto je njegova procena propala, na kraju je obezbedio kapital za spasavanje u obliku kreditnih linija i novog duga.

U oktobru je WeWork završio svoju dugoočekivanu flotaciju, uvrštavajući akcije na Njujoršku berzu kroz spajanje sa „lažnom“, tj SPAC kompanijom. To spajanje i drugi povezani poslovi prikupili su 1,3 milijarde dolara za grupaciju.

WeWork je izvestio o porastu popunjenosti svog kancelarijskog prostora koji izdaje poslednjih meseci u poređenju sa najgorim periodom pandemije, iako su analitičari S&P Global upozorili ove nedelje da su ti nivoi i dalje ispod praga koji je potreban da bi se isplatio.

Do dogovora je došlo pošto je prodaja novog duga usporila od svog vrtoglavog tempa dok se bankari i investitori pripremaju za kraj godine. Bez obzira na to, bankari nastavljaju da testiraju apetit za rizičnijim poslovima, a obveznica od 300 miliona dolara za platformu za video igrice Skillz izlazi na tržište sa kuponom od 11 odsto u četvrtak, rekli su insajderi za Financial Times, što označava jednu od najviših kamatnih stopa na novi ugovor koji će ove godine stići na tržište korporativnih obveznica.

Prodaja koju je obavila SoftBank izvršila je pritisak na drugi dug WeWork-a. Njena obveznica koja dospeva 2025. godine sa kuponom od 7,875 odsto pala je sa 98 centi za dolar na početku ovog meseca na otprilike 95 centi u četvrtak, što je povećalo njen prinos sa 8,6 na 9,6 odsto.

Agencija za procenu rejtinga Fitch dodelila je nisku procenu trostrukog CCC- obveznicama, samo jedan stepen iznad neispunjenja obaveza. Ipak, agencija je saopštila da bi kompanija trebalo da ima dovoljno novca da nastavi sa radom nakon prethodnih podizanja kapitala.

  • MARKO7

    2.6.2022 #1 Author

    Pa to je iskreno velika svota novca nazalost…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...