U EU PRVI PUT STVORENO VIŠE ENERGIJE IZ OBNOVLJIVIH IZVORA, NEGO IZ FOSILNIH

Solarni i vetro-parkovi istiskuju ugalj iz upotrebe

EULifestyleVestiZanimljivosti

26.1.2021 16:19 Autor: Marko Miladinović 0

Solarni i vetro-parkovi istiskuju ugalj iz upotrebe Solarni i vetro-parkovi istiskuju ugalj iz upotrebe
Najnoviji izveštaj koji su objedinjenim snagama objavile dve nezavisne think-tank neprofitne organizacije, londonska Ember i berlinska Agora Energiewende, pokazuje da je Evropska unija prvi... Solarni i vetro-parkovi istiskuju ugalj iz upotrebe

Najnoviji izveštaj koji su objedinjenim snagama objavile dve nezavisne think-tank neprofitne organizacije, londonska Ember i berlinska Agora Energiewende, pokazuje da je Evropska unija prvi put u istoriji proizvela više električne energije iz obnovljivih izvora nego iz onih koji su zasnovani na gorivima fosilnog porekla.

Prema nalazima zajedničkog istraživačkog tima, obnovljivi izvori (vetar, sunce, biomasa, hidrocentrale) kreirali su 38,2 odsto struje širom Evrope, dok su fosilna goriva doprinela sa 37 procenata. Treća kategorija su nuklearne elektrane, mada one još od katastrofe u Fukušimi beleže značajan pad u svim zemljama, osim u Francuskoj.

Najveći uspon doživela je proizvodnja iz solarne energije (15 procenata) i energije vetra (devet procenata), u čemu posebno prednjače Holandija, Švedska i Belgija. S druge strane, udeo stvaranja struje iz kamenog uglja i lignita pao je za velikih 20 odsto na nivou svih 27 članica EU.

Prvi put Nemačka nije vodeća u tom segmentu, već ju je pretekla Poljska. Upotreba uglja u EU-27 prepolovljena je od 2015. godine.

Foto: Wikimedia Commons

Doduše, prirodni gas beleži veliki rast potrošnje. To se pogotovu vidi na primerima Grčke, Poljske i Holandije, kaže se u istraživanju. Drugim rečima, obnovljive energije nisu u potpunosti zamenile sva fosilna goriva, već su posebno istisnule ugalj.

Ovo su trendovi koji su u opticaju već nekoliko godina. Pre EU, isti cilj je već postiglo Ujedinjeno Kraljevstvo.

Ipak, da bi postigla svoje ciljeve zacrtane u Pariskom klimatskom sporazumu, EU do 2030. godine mora da utrostruči količinu električne energije koju dobija iz obnovljivih izvora.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...