Poseta francuskog predsednika Nemačkoj

Šolc i Makron pozvali na reforme za poboljšanje konkurentnosti

EUVesti

28.5.2024 11:03 Autor: Vladimir Jokanović 0

Šolc i Makron pozvali na reforme za poboljšanje konkurentnosti Šolc i Makron pozvali na reforme za poboljšanje konkurentnosti
Nemački kancelar Olaf Šolc (Olaf Scholz) i predsednik Francuske Emanuel Makron (Emmanuel Macron) upozorili su da Evropska unija mora napraviti dramatične napore kako bi... Šolc i Makron pozvali na reforme za poboljšanje konkurentnosti

Nemački kancelar Olaf Šolc (Olaf Scholz) i predsednik Francuske Emanuel Makron (Emmanuel Macron) upozorili su da Evropska unija mora napraviti dramatične napore kako bi poboljšala svoju konkurentnost ili rizikuje da joj način života bude ugrožen.

Među potrebnim reformama su dalji napori na dekarbonizaciji ekonomije, dok bi načini sprovođenja toga bili prepušteni državama članicama, naveli su lideri dve zemlje u zajedničkom autorskom tekstu za Financial Times, što deluje kao podrška francuskoj nuklearnoj industriji, prenosi Reuters.

Šolc i Makron su takođe pozvali države članice Evropske unije da dovrše jedinstveno finansijsko tržište uvođenjem zajedničkih okvira za insolventnost, poreze i investicije. „Ne možemo uzimati zdravo za gotovo osnove na kojima smo izgradili naš evropski način života i našu ulogu u svetu“, napisali su oni u članku koji je objavljen u utorak.

„Naša Evropa je smrtna, i moramo odgovoriti na izazov“, istaknuto je u tekstu, koji je objavljen povodom Makronove posete Nemačkoj. Njegova poseta Berlinu, Drezdenu i Minsteru prva je državna poseta jednog francuskog predsednika Nemačkoj posle 24 godine.

Poseta je važna kao provera stanja nemačko-francuskog odnosa koji pokreće donošenje politika EU, u vreme velikih izazova za Evropu, od rata u Ukrajini do moguće ponovne pobede Donalda Trampa (Donald Trump) na izborima za predsednika SAD u novembru.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.