Austrijski kancelar i ruski predsednik u Moskvi

Šolc pozdravio sastanak Nehamera sa Putinom

EUSvetVesti

12.4.2022 08:52 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Šolc pozdravio sastanak Nehamera sa Putinom Šolc pozdravio sastanak Nehamera sa Putinom
Austrijski kancelar Karl Nehamer (Karl Nehammer) održao je u ponedeljak u okolini Moskve „veoma direktne, otvorene i teške“ razgovore sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.... Šolc pozdravio sastanak Nehamera sa Putinom

Austrijski kancelar Karl Nehamer (Karl Nehammer) održao je u ponedeljak u okolini Moskve „veoma direktne, otvorene i teške“ razgovore sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom. Bio je to prvi sastanak predsednika Rusije sa nekim evropskim liderom od početka rata u Ukrajini 24. februara.

Neutralna Austrija, koja 80 odsto svog prirodnog gasa dobija iz Rusije, generalno održava bliže veze sa Moskvom nego veći deo Evropske unije, ali to nije bio slučaj u poslednje vreme, prenosi Reuters. Nehamer je izrazio solidarnost sa Ukrajinom i osudio ratne zločine, a njegova vlada pridružila se proterivanju ruskih diplomata.

„Ovo nije prijateljska poseta“, naveo je Nehamer u saopštenju koje je objavila njegova kancelarija ubrzo nakon sastanka u Putinovoj zvaničnoj rezidenciji Novo-Ogarjevo kod Moskve. Kabinet austrijskog kancelara saopštio je da je njegov sastanak sa ruskim predsednikom trajao 75 minuta. „Razgovor sa predsednikom Putinom bio je veoma direktan, otvoren i težak“, navedeno je u saopštenju.

Nehamer je ponovio da se nadao da će pomoći u okončanju sukoba ili u otvaranju humanitarnih koridira za opkoljeno civilno stanovništvo, ali malo je rekao o odgovoru Putina. „Moja najvažnija poruka Putinu bila je da se ovaj rat konačno mora završiti, jer u ratu postoje samo gubitnici na obe strane“, naveo je austrijski kancelar u saopštenju.

Nemački kancelar Olaf Šolc (Olaf Scholz) rekao je da pozdravlja Nehamerov sastanak sa Putinom, dok je šef vlade Austrije naišao na osudu i kritike kod kuće. Od koalicionih partnera Zelenih, Nehameru je upućen komentar da njegova poseta nema veze sa diplomatijom, kao i da će je Putin iskoristiti za svoju propagandu.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...