do poboljšanja bi moglo doći u slučaju brže fiskalne konsolidacije

S&P potvrdio kreditni rejting Crne Gore na nivou BB

BankeRegionVesti

7.3.2023 11:31 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

S&P potvrdio kreditni rejting Crne Gore na nivou BB S&P potvrdio kreditni rejting Crne Gore na nivou BB
Agencija za kreditni rejting Standard & Poor’s (S&P) potvrdila je stabilne izglede Crne Gore, uz zadržavanje ocene BB. Iz Ministarstva finansija je saopšteno da... S&P potvrdio kreditni rejting Crne Gore na nivou BB

Agencija za kreditni rejting Standard & Poor’s (S&P) potvrdila je stabilne izglede Crne Gore, uz zadržavanje ocene BB.

Iz Ministarstva finansija je saopšteno da taj resor pozdravlja potvrdu kreditnog rejtinga države, ocenjujući da je to zadovoljavajući rezultat usled aktuelnih, globalnih i domaćih okolnosti, kao i potvrda da se vlada odgovorno suočava sa datim izazovima, prenosi Mina.

U izveštaju S&P se navodi da bi se do poboljšanja rejtinga Crne Gore moglo doći u slučaju brže fiskalne konsolidacije, uz proširenje ekonomske baze, čime bi se ojačala otpornost na eksterne šokove. U ovom scenariju, očekivanja su da neto javni dug potencijalno bude ispod 60 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), uz ostvarenje primarnog suficita.

„Stabilni izgledi odražavaju očekivanja rejting agencije da će ekonomski rast Crne Gore i dalje biti podržan rastom u sektoru turizma, koji se održao i tokom trajanja ratnih dešavanja u Ukrajini“, navodi se u saopštenju.

Iz ministarstva su rekli da su očekivanja da će fiskalni deficit i rizici platnog bilansa ostati pod kontrolom i da će ekonomski eksterni kanali finansiranja ostati otvoreni za sve preostale finansijske potrebe koje ispunjavaju domaće banke ili međunarodne finansijske institucije.

U izveštaju te kreditne agencije se navodi da je realna stopa rasta BDP-a Crne Gore iznosila oko sedam odsto u prošloj godini, dok su očekivanja da će rast biti usporen tokom ove godine.

„Očekivanja su da će se deficit države povećati na 4,75 odsto BDP-a ove godine, usled subvencija države u cilju ublažavanja efekata krize koji su uticali na rast troškova života“, navodi se u saopštenju.

Procenjuje se da će sektor turizma tokom ove godine dostići isti nivo koji je ostvaren u toku rekordne sezone 2019. godine.

„Predviđanja su da će crnogorska ekonomija nastaviti sa privlačenjem priliva stranih direktnih investicija (SDI) od oko deset odsto BDP-a ove godine koje će biti prevashodno usmerene na ugostiteljstvo, nekretnine i energetske projekte“, kazali su iz ministarstva.

Iz ministarstva su ocenili da će očuvanje kreditnog rejtinga-najznačajnijeg ekonomskog parametra države, pored sigurnosti domaćem bankarskom sektoru i zainteresovanim investitorima, dati pozitivne implikacije i na status države kod međunarodnih finansijskih institucija i njenu pregovaračku poziciju prilikom ugovaranja kreditnih aranžmana, usled složenih uslova izazvanih ekonomskim potresima na globalnom nivou.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...