Optužbe protiv američke kompanije i njenog osnivača

SpaceX nezakonito otpustio zaposlene koji su kritikovali Maska

SvetVesti

4.1.2024 10:27 Autor: Vladimir Jokanović 1

SpaceX nezakonito otpustio zaposlene koji su kritikovali Maska SpaceX nezakonito otpustio zaposlene koji su kritikovali Maska
Američka agencija za rad optužila je kompaniju za proizvodnju raketa i satelita SpaceX da je nezakonito otpustila osmoro zaposlenih zbog širenja sadržaja pisma u... SpaceX nezakonito otpustio zaposlene koji su kritikovali Maska

Američka agencija za rad optužila je kompaniju za proizvodnju raketa i satelita SpaceX da je nezakonito otpustila osmoro zaposlenih zbog širenja sadržaja pisma u kojem se osnivač i izvršni direktor Ilon Mask (Elon Musk) naziva „smetnjom i sramotom“.

Regionalni zvaničnik Nacionalnog odbora za radne odnose (NLRB) podneo je žalbu u kojoj tvrdi da je SpaceX prekršio prava radnika na udruživanje i zalaganje za bolje uslove rada, prema saveznom zakonu o radu, prenosi Reuters.

Pismo koje je poslato rukovodiocima kompanije SpaceX u junu 2022. godine fokusiralo se na seriju tvtitova koje je Mask objavio od 2020. godine, od kojih su mnogi bili seksualno sugestivni. Zaposleni su tvrdili da Maskove objave nisu u skladu sa politikom kompanije o raznolikosti. Objave, kako je navedeno, predstavljaju nedolično ponašanje na radnom mestu i pozvali su SpaceX da ih osudi.


U žalbi se takođe tereti SpaceX da je ispitivao zaposlene o pismu, omalovažavao radnike koji su bili uključeni u pisanje i pretio im otpuštanjem, kao i drugim radnicima koji su se bavili sličnim aktivnostima.

SpaceX ima „toksičnu kulturu“ u kojoj se uznemiravanje toleriše, posebno prema ženama, rekla je jedna od otpuštenih službenica kompanije u izjavi koju su dali njeni advokati. Ona je navela da su zaposleni napisali otvoreno pismo rukovodstvu jer im je stalo do misije i ljudi, a ne iz zlobe.

  • BLIZANAC

    5.1.2024 #1 Author

    Mislio sam da je kod njih kritika dozvoljena ali izgleda da nije

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...