mask traži ulagače u kompaniju u zamenu za udeo u vlasništvu

SpaceX procenjen na 140 milijardi dolara

BerzaInvesticijeNovacSvet

13.12.2022 09:46 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

SpaceX procenjen na 140 milijardi dolara SpaceX procenjen na 140 milijardi dolara
SpaceX Ilona Maska (Elona Musk) nudi deo svojih deonica na prodaju, po ceni koja bi podigla tržišnu kapitalizaciju kompanije na oko 140 milijardi dolara.... SpaceX procenjen na 140 milijardi dolara

SpaceX Ilona Maska (Elona Musk) nudi deo svojih deonica na prodaju, po ceni koja bi podigla tržišnu kapitalizaciju kompanije na oko 140 milijardi dolara. SpaceX inače nije listiran na berzi.

Space Exploration Technologies, kako se kompanija zvanično zove, nudi akcije za 77 dolara po komadu, objavio je Bloomberg na osnovu izjava insajdera. Cifra od 140 milijardi dolara viša je od procenjenih 127 milijardi dolara u julu.

Poslednjih nedelja, SpaceX je vodio razgovore o prodaji udela u vlasništvu, ali se na kraju rešio na procenu vrednosti cele kompanije kroz tendersku ponudu. Još uvek nije poznato da li će kompanija nastojati da prikupi kapital u primarnom krugu finansiranja po proceni vrednosti od 140 milijardi dolara.

SpaceX sa sedištem u Kaliforniji dominira tržištem za komercijalno istraživanje svemira. Kompanija šalje korisni teret u orbitu za kupce iz privatnog sektora, Nacionalnu upravu za aeronautiku i svemir SAD, ali i druge vladine agencije. Takođe prevozi astronaute do i od Međunarodne svemirske stanice za NASA-u, i pokrenula je prvu privatnu misiju svemirskog turizma za civile koji su kružili oko Zemlje nekoliko dana.

Ova kompanija takođe stoji iza gradnje i lansiranja hiljada Starlink mini-satelita za prenos širokopojasnog interneta na Zemlju.

Mask je ranije rekao da bi Starlink poslovni sgement mogao biti izdvojen na javnom listingu kada novčani tok bude predvidljiviji. U junu 2021. godine Musk je rekao da će kompanija morati da uloži 20 do 30 milijardi dolara da bi održala konkurentsku poziciju Starlinka.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...