Mask najavio proizvod o kome se govori od 2019. godine

Generalni direktor kompanije Tesla prošle nedelje dao prvi uvid u namenski robotaksi

AutomobiliHi-techLifestylePoslovanjeSvet

7.12.2022 14:03 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Generalni direktor kompanije Tesla prošle nedelje dao prvi uvid u namenski robotaksi Generalni direktor kompanije Tesla prošle nedelje dao prvi uvid u namenski robotaksi
Događaj na kome kompanija Tesla predstavlja jedan proizvod ne bi bio kompletan ukoliko Ilon Mask (Elon Mask) ne bi najavio sledeći. Tako je prošle... Generalni direktor kompanije Tesla prošle nedelje dao prvi uvid u namenski robotaksi

Događaj na kome kompanija Tesla predstavlja jedan proizvod ne bi bio kompletan ukoliko Ilon Mask (Elon Mask) ne bi najavio sledeći. Tako je prošle nedelje na događaju koji je označio plasiranje Tesla Semi kamiona na tržište, Mask dao uvid u proizvod koji je prvi put pomenuo u aprilu 2019. godine – namenski robotaksi.

Na kompjuterski generisanom belom pokrivaču preko renderovanog vozila (prikaz 3D modela provučenog kroz render) nije moglo previše toga da se razazna. Međutim, izgled vozila nije jedina misteriozna stvar u vezi sa ovim proizvodom za vlasnike Tesla automobila.

Jedno od pitanja koja se postavljaju je šta se desilo sa kupcima 30.000 automobila sa sistemima koji su bili „na jedno ažuriranje daleko“ od robotaksija.

“Očekujemo da ćemo sledeće godine imati prvi operativni robotaksi“, rekao je Mask u aprilu 2019. godine.

Tada je predviđao da će na ulicama biti više od milion Teslinih vozila sa kompletiranim sistemom koji će funkcionisati tako pouzdano da kupci neće morati da obraćaju pažnju, piše Bloomberg.

Tri i po godine kasnije, nijedan Tesla automobil ne funkcioniše kao robotaksi. Kupci koji su platili oko 15.000 dolara za proizvod koji kompanija reklamira kao potpuno autonomni sistem vožnje (FSD) još uvek moraju da “drže ruke na volanu” i da budu spremni u svakom trenutku da preuzmu vožnju.

U avgustu je kalifornijska Uprava za motorna vozila optužila kompaniju da obmanjuje potrošače u vezi sa svojim FSD i autopilot sistemima.

Jedan kupac iz ove američke države je u septembru podneo tužbu u kojoj navodi da je kompanija Tesla obmanjivala klijente u marketinškoj kampanji, a zatražio je i status kolektivne tužbe u ime ostalih vlasnika automobila koji će se mu se pridružiti u pravnoj borbi. 

U oktobru je više medija izveštavalo da američko Ministarstvo pravde i Komisija za hartije od vrednosti i berze istražuju tvrdnje u vezi sa sistemima za autonomnu vožnju u kompaniji Tesla.

“Neuspeh da se ostvari dugoročni cilj nije prevara”, navela je kompanija Tesla 28. novembra u zahtevu za odbacivanje tužbe kupca iz Kalifornije.

Možda jeste tako, ali vlasnici Tesla vozila moraju da se zapitaju koliko će biti dug rok za ostvarenje tog cilja. 

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...