Ambiciozni planovi za prodaju u naredne dve godine

Tesla Semi, Maskov “misteriozni” kamion

AutomobiliHi-techLifestyleSvet

6.12.2022 14:46 Autor: Redakcija Biznis.rs 6

Tesla Semi, Maskov “misteriozni” kamion Tesla Semi, Maskov “misteriozni” kamion
Prvi električni kamion Tesla Semi isporučen je naručiocu, kompaniji PepsiCo, ali još uvek nisu obelodanjene sve njegove specifikacije. Važniji detalji u ovoj vesti da... Tesla Semi, Maskov “misteriozni” kamion

Prvi električni kamion Tesla Semi isporučen je naručiocu, kompaniji PepsiCo, ali još uvek nisu obelodanjene sve njegove specifikacije. Važniji detalji u ovoj vesti da je kamion na električne baterije najbogatijeg preduzetnika na svetu Ilona Maska (Elon Musk), ugledao svetlost dana tri godine kasnije nego što se prvobitno mislilo.

Sam Mask je tokom promocije novog kamiona futurističke spoljašnjosti istakao da će Tesla do kraja 2024. godine proizvesti 50.000 ovakvih vozila.

Jedini problem? PepsiCo je dobio prvi proizvedeni Tesla Semi kamion, a investitori su još uvek nepoverljivi kako će novi model da se pokaže u praksi, uz prilično velike izdatke pokretanja i skaliranja proizvodnje da se u naredne dve godine zacrtaju izgovoreni ciljevi.

Obim od 50.000 prodatih kamiona tokom jedne godine na američkom tržištu pozicionirao bi Teslu na drugo mesto, iza kompanije Freightliner.

Mask tvrdi da sa jednim punjenjem baterije kamion Tesla Semi može da pređe do 800 kilometara i preveze 37 tona robe. Širom sveta poznata je sklonost Amerikanaca ka “teškašima” na njihovim dugačkim auto-putevima, ali ovi podaci deluju u ovom trenutku preoptimistično, piše CNN.

S druge strane, proizvođači ovakvih kamiona s pogonom na hidrogen doveli su u pitanje isplativost baterije koju koristi Tesla Semi. Tvrde da će za prevoznike na dugim relacijama punjenje ovih ogromnih baterija trajati jako dugo i da je bolje koristiti kamione na hidrogenski pogon.

Forbes prenosi da bi cena ovakvog vozila mogla da se kreće na nivou od oko 400.000 dolara.

Najnoviji podaci o prodaji pokazuju da je u 2019. godini, najvećoj prodajnoj godini za kamione klase 8 u SAD, Freightliner predvodio prodaju sa nešto više od 100.000 prodatih kamiona.

Proizvođači komercijalnih kamiona sa kojima se Mask nada da će se takmičiti već decenijama prave vozila klase 8. A većina velikih kupaca ovih velikih kamiona još uvek ne zna šta će Tesla Semi ponuditi u smislu cene, dometa vožnje u realnom svetu i sa prosečnim uslovima u vožnji, težine vozila i vremena punjenja.

Sudeći po kompanijskom sajtu, u ovom trenutku Tesla ima porudžbine za oko 795 kamiona iz celog sveta, ali većinom iz SAD.

  • Dragana

    6.12.2022 #1 Author

    Konacno da izadje neki novi model

    Odgovori

  • MAJA

    6.12.2022 #2 Author

    Kid Tesle je sve misteriozno

    Odgovori

  • SUNCOKRET

    6.12.2022 #3 Author

    Hiljadu problema oko novih električnih kamiona koji su preskupi.

    Odgovori

  • GOCA BG

    6.12.2022 #4 Author

    Svasta nesto od noviteta,videcemo kako ce se pokazati…

    Odgovori

  • Tina

    7.12.2022 #5 Author

    Izgleda neobicno. Mora da ima I neke specijalne karakteristike

    Odgovori

  • Tina

    7.12.2022 #6 Author

    Izgleda neobicno. Mora da ima I neke interesantne karakteristike

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...