Neizvesno usklađivanje društvene platforme sa zakonima EU

Twitter raspustio kancelariju u Briselu

BiznisEUSvet

24.11.2022 15:32 Autor: Vladimir Jokanović 2

Twitter raspustio kancelariju u Briselu Twitter raspustio kancelariju u Briselu
Kompanija Twitter raspustila je svoju kancelariju u Briselu, što je izazvalo zabrinutost među zvaničnicima EU oko toga da li će društvena mreža poštovati stroga... Twitter raspustio kancelariju u Briselu

Kompanija Twitter raspustila je svoju kancelariju u Briselu, što je izazvalo zabrinutost među zvaničnicima EU oko toga da li će društvena mreža poštovati stroga nova evropska pravila o kontroli online sadržaja.

Julija Mozer i Dario La Nasa, koji su bili zaduženi za digitalnu politiku kompanije Twitter u Evropi, napustili su kompaniju prošle nedelje, potvrdilo je više upućenih izvora, prenosi Financial Times.

Bivši rukovodioci predvodili su napore usklađivanja kompanije sa kodeksom EU o dezinformacijama i Zakonom o digitalnim uslugama EU. Ostali zaposleni u briselskoj kancelariji Twittera, koja se smatra ključnim kanalom za kreatore evropske politike, napustili su posao početkom meseca zajedno sa 7.500 kolega širom sveta.

Pomenuti Zakon stupio je na snagu prošle nedelje i predviđa nova pravila o tome kako bi velike tehnološke kompanije trebalo da zaštite korisnike na mreži. Evropska komisija najavila je objavljivanje podataka koji pokazuju da Twitter zaostaje u naporima da se pridržava kodeksa dezinformacija.

Brojke pokazuju da je uklanjanje govora mržnje na Twitteru opalo za oko pet odsto na godišnjem nivou. Do ovih problema došlo je dok novi vlasnik Ilon Mask (Elon Musk) pokušava da revidira poslovanje, posebno u vezi sa verifikacijom identiteta korisnika.

EK navodi da je zabrinuta zbog vesti od otpuštanju ljudi u Briselu i oko toga da li kompanija ima dovoljno osoblja koje će osigurati usklađenost da lokalnim zakonima osmišljenim za kontolu onlajn sadržaja „posebno u kontekstu ruskog dezinformacionog rata“. EK očekuje od Twittera da u potpunosti poštuje zakone EU i svoje obaveze.

Mask je prošlog meseca preuzeo kompaniju Twitter za 44 milijarde dolara. On je odložio ponovno pokretanje svoje vodeće pretplatničke usluge Twitter Blue, sve dok ne postoji „visoka pouzdanost zaustavljanja lažnog predstavljanja“.

EK je takođe izrazila zabrinutost oko toga da li Twitter ostaje bezbedno mesto za oglašavanje, imajući u vidu Maskove prethodne najave da će ublažiti pravila moderiranja sadržaja, kao i njegove odluke da poništi zabrane naloga „kontroverznih korisnika kao što je bivši američki predsednik Donald Tramp (Donald Trump)“.

Primer iz Brisela uklapa se u globalni trend kompanije Twitter od Indije do Francuske, gde su lokalni rukovodioci koji su imali ključne pozicije za rad sa vladinim zvaničnicima naglo napustili organizaciju u poslednjih nekoliko nedelja.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...