Kompanija Ilona maska potpisala ugovor sa američkom vojskom

SpaceX dobio i petu rampu za lansiranje raketa iz SAD

Hi-techLifestyleSvetZanimljivosti

25.4.2023 14:13 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

SpaceX dobio i petu rampu za lansiranje raketa iz SAD SpaceX dobio i petu rampu za lansiranje raketa iz SAD
Američke svemirske snage saopštile su da je kompaniji SpaceX Ilona Maska (Elon Musk) dato odobrenje za zakup drugog kompleksa za lansiranje raketa u državnoj... SpaceX dobio i petu rampu za lansiranje raketa iz SAD

Američke svemirske snage saopštile su da je kompaniji SpaceX Ilona Maska (Elon Musk) dato odobrenje za zakup drugog kompleksa za lansiranje raketa u državnoj vojnoj bazi u Kaliforniji, što znači da će ova firma imati ukupno pet lansirnih pozicija u Sjedinjenim Američkim Državama.

Prema uslovima o zakupu, SpaceX će lansirati svoje rakete Falcon iz svemirskog kompleksa za lansiranje pod brojem šest u bazi svemirskih snaga Vandenberg, vojnom lansirnom mestu severno od Los Anđelesa gde svemirska kompanija upravlja još jednom lansirnom platformom, piše Voice of America. Ona takođe poseduje još dve na Floridi i svoju privatnu lokaciju Starbase u južnom Teksasu.

U saopštenju američkih svemirskih snaga se navodi da je pismo podrške toj odluci u petak potpisao komandant Space Launch Delta 30 pukovnik Rob Long. U izjavi se ne pominje trajanje zakupa SpaceX-a.

Novo mesto lansiranja, koje je prošle godine napustilo zajedničko preduzeće Boeing-Lockheed United Launch Alliance, daje SpaceX-u više prostora da se nosi sa sve zauzetijim rasporedom lansiranja za komercijalna, vladina i interna lansiranja satelita.

Baza svemirskih snaga Vandenberg omogućava lansiranje na južnoj putanji iznad Tihog okeana, što su rute koje se često koriste za satelite za praćenje vremena, kao i vojne ili špijunske satelite koji se obično oslanjaju na polarne Zemljine orbite.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...