veliki su rizici zloupotrebe informacija

Mask podržava stručnjake koji su za “pauziranje” razvoja veštačke inteligencije

Hi-techInovacijeSvet

29.3.2023 10:53 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Mask podržava stručnjake koji su za “pauziranje” razvoja veštačke inteligencije Mask podržava stručnjake koji su za “pauziranje” razvoja veštačke inteligencije
Najbogatiji čovek na svetu Ilon Mask (Elon Musk) i grupa stručnjaka i rukovodilaca industrije za veštačku inteligenciju pozivaju na šestomesečnu pauzu u obuci sistema... Mask podržava stručnjake koji su za “pauziranje” razvoja veštačke inteligencije

Najbogatiji čovek na svetu Ilon Mask (Elon Musk) i grupa stručnjaka i rukovodilaca industrije za veštačku inteligenciju pozivaju na šestomesečnu pauzu u obuci sistema moćnijih od GPT-4, rekli su u otvorenom pismu, navodeći potencijalne rizike za društvo i čovečanstvo.

U pismu, koje je izdao neprofitni Institut Future of Life i koje je potpisalo više od 1.000 ljudi, uključujući Maska i suosnivača Apple-a Stiva Voznijaka (Steve Wozniak), poziva se na pauzu u naprednom razvoju veštačke inteligencije i donošenje zajedničkih bezbednosnih protokola za sve autore, koje su razvili, implementirali i revidirali nezavisni stručnjaci, piše Reuters.

“Moćne sisteme veštačke inteligencije treba razvijati tek kada budemo uvereni da će njihovi efekti biti pozitivni i da će njihovim rizicima moći da se upravlja“, navodi se u pismu.

U pismu se takođe navode potencijalni rizici za društvo i civilizaciju od strane sistema veštačke inteligencije koji se nadmeću u vidu ekonomskih i političkih poremećaja i pozivaju se programeri da rade sa regulatornim vlastima.

Pismo je stiglo pošto su se policijske snage Evropske unije Europol u ponedeljak pridružile horu etičkih i pravnih upozorenja zbog napredne veštačke inteligencije kao što je ChatGPT, upozoravajući na potencijalnu zloupotrebu sistema u pokušajima krađe identiteta, dezinformacijama i sajber kriminalu.

Od svog objavljivanja prošle godine, OpenAI-ov ChatGPT koji podržava Microsoft podstakao je rivale da lansiraju slične proizvode, a kompanije da integrišu njega ili slične tehnologije u svoje aplikacije i proizvode.

  • TATJANA

    30.3.2023 #1 Author

    Razvoj veštačke inteligencije je brzo dostigao uspon, pa treba i preispitati efekte da bi se dalje napredovao u tom pravcu

    Odgovori

  • GOCA BG

    2.4.2023 #2 Author

    Bas tako,da moze i da se zna da se upravlja vestackom inteligencijom…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...