Kompanija preuzela pravne korake

Objavljen deo izvornog koda društvene mreže Twitter

Hi-techSvetVesti

27.3.2023 14:04 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Objavljen deo izvornog koda društvene mreže Twitter Objavljen deo izvornog koda društvene mreže Twitter
Delovi izvornog koda društvene mreže Twitter bili su objavljeni online do prošle nedelje, navela je kompanija u podnesku dostavljenom sudu u Kaliforniji. Kod koji... Objavljen deo izvornog koda društvene mreže Twitter

Delovi izvornog koda društvene mreže Twitter bili su objavljeni online do prošle nedelje, navela je kompanija u podnesku dostavljenom sudu u Kaliforniji.

Kod koji je u osnovi različitih funkcija i internih alata ove platforme postavljen je na GitHub, platforma za skladištenje kodova koja je u vlasništvu kompanije Microsoft. GitHub je uslišio zahtev kompanije Twitter da ukloni podatke za koje se tvrdi da narušavaju autorska prava, a potom je taj zahtev objavljen online.

Profil odgovoran za ovu objavu, sa nazivom FreeSpeechEnthusiast, ulogovao se na GitHub platformu početkom godine i od tada je, kako izgleda, učitavao samo keš memoriju Twittera.

Kompanija Twitter pokušava da otkrije identitet korisnika koji stoji iza tog naloga, kao i imena i druge informacije svih korisnika koji su objavili, preuzeli ili otpremili podatke.

U podnesku dostavljenom sudu navodi se da društvena mreža u vlasništvu Ilona Maska (Elon Musk) zahteva da GitHub dostavi imena, adrese, brojeve telefona, e-poštu, profile na društvenim mrežama i IP adrese tih stranaka. Kompanija je takođe pokrenula internu istragu u vezi sa curenjem podataka, navodi se u izveštaju koji je objavio The New York Times, a koji se poziva na neimenovane izvore.

Razotkrivanje internog koda društvene mreže može učiniti uslugu ranjivijom na pokušaje hakovanja. Korisničko ime naloga koji je objavio predstavlja, kako izgleda, provokaciju uperenu ka Ilonu Masku, koji se zalagao za vraćanje slobode govora na ovoj društvenoj mreži kada ju je preuzeo.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...