Radnici na fizičkim i manuelnim poslovima nisu ugroženi

Goldman Sachs: Veštačka inteligencija ugroziće stotine hiljada radnih mesta

Hi-techSvetU fokusu

28.3.2023 12:23 Autor: Redakcija Biznis.rs 6

Goldman Sachs: Veštačka inteligencija ugroziće stotine hiljada radnih mesta Goldman Sachs: Veštačka inteligencija ugroziće stotine hiljada radnih mesta
Razvoj veštačke inteligencije mogao bi dovesti do automatizacije brojnih poslova u Sjedinjenim Američkim Državama i Evropi, što bi moglo da ugrozi stotine hiljada radnih... Goldman Sachs: Veštačka inteligencija ugroziće stotine hiljada radnih mesta

Razvoj veštačke inteligencije mogao bi dovesti do automatizacije brojnih poslova u Sjedinjenim Američkim Državama i Evropi, što bi moglo da ugrozi stotine hiljada radnih mesta, pokazalo je istraživanje investicione banke Goldman Sachs.

Kako piše Financial Times, investiciona banka saopštila je da bi sistem veštačke inteligencije, kao što je ChatGPT, u budućnosti mogao kreirati sadržaj koji se ne razlikuje od ljudske proizvodnje, što bi moglo da izazove bum produktivnosti koji bi na kraju povećao godišnji bruto domaći proizvod (BDP) sedam odsto u periodu od deset godina.

„To bi takođe doprinelo značajnom poremećaju na tržištu rada, izlažući riziku 300 miliona radnika u velikim ekonomijama. Računica pokazuje da je otprilike dve trećine poslova u Sjedinjenim Američkim Državama i Evropi izloženo određenom stepenu automatizacije veštačke inteligencije, na osnovu podataka o zadacima koji se obično obavljaju u brojnim zanimanjima“, piše londonski list.

U SAD veštačka inteligencija bi uticala na 63 odsto radne snage, dok ostalih 30 odsto koji rade fizičke poslove ne bi bilo ugroženo.

O razvoju veštačke inteligencije nedavno je govorio i suosnivač Microsofta, Bil Gejts (Bill Gates), koji je skrenuo pažnju na to da će ona značajno uticati na industriju u narednih deset godina.

  • TATJANA

    29.3.2023 #1 Author

    Stotine hiljada sigurno, ako ne i milionske brojke

    Odgovori

  • Skeptik

    29.3.2023 #2 Author

    Ako veštačka inteligencija toliko ugrožava radna mesta, zašto se onda povećava starosna granica za penziju? Valjda automatizovane mašine (veštačka inteligencija) više rade, da bi ljudi imali više slobodnog vremena.

    Odgovori

  • Coka13

    2.4.2023 #3 Author

    Većina ovih informacija je nelogična, prilično.

    Odgovori

  • MALENA

    2.4.2023 #4 Author

    Pa što je tako forsiraju?

    Odgovori

  • GOCA BG

    2.4.2023 #5 Author

    Ovo sa vestackom inteligencijom je otislo predaleko…

    Odgovori

  • DASHA

    17.12.2023 #6 Author

    Kada je nesto “vestacko” i tako se i zove, to je prvi znak da u sustini nije dobro.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...