Mogućnost zauzimanja teritorija na Mesecu

NASA se plaši kineskog osvajanja svemira

Hi-techInfrastrukturaLifestyleSvet

5.1.2023 15:29 Autor: Redakcija Biznis.rs 9

NASA se plaši kineskog osvajanja svemira NASA se plaši kineskog osvajanja svemira
Administrator američke agencije za svemirska istraživanja NASA i bivši astronaut Bil Nelson (Bill Nelson) istakao je svoju bojazan kako bi Kina mogla da stigne... NASA se plaši kineskog osvajanja svemira

Administrator američke agencije za svemirska istraživanja NASA i bivši astronaut Bil Nelson (Bill Nelson) istakao je svoju bojazan kako bi Kina mogla da stigne na Mesec pre njegove agencije i da bi, dok je tamo, čak mogla da zahteva delove površine Zemljinog prirodnog satelita kao svoju teritoriju.

“To je činjenica: mi smo u svemirskoj trci“, rekao je Nelson za Politico. “I istina je da je bolje da pazimo da ne stignu do važnih pozicija na Mesecu pod maskom naučnog istraživanja.

Nelson očekuje da će Kinezi prisvajati teritorije u svemiru. Prema njegovim rečima, postoje lokacije na Mesecu koje su dovoljne za “sakupljanje važnih sirovina”.

Njegove primedbe naglašavaju posvećenost NASA-e da pošalje prve astronaute na površinu Meseca posle više od pola veka, što je složena i ambiciozna misija koja bi mogla da kulminira prvim sletanjem već 2025. godine, ako sve bude išlo po planu.

Međutim, održavanje stalnog prisustva na Mesecu astronomski je skupo. Takođe je nejasno da li bi resursi na Mesecu ikada mogli biti dovoljno vredni da obezbede bilo šta osim političkog hvalisanja. Kina zaista ulaže resurse bez presedana u sletanje astronauta na Mesec, pa čak i na Mars.

Kina je napravila svoje značajne iskorake u istraživanju Zemljine orbite i šire, uključujući uspostavljanje potpuno nove svemirske stanice, kao i nekoliko uspešnih robotskih sletanja na Mesec i Mars. Čak i ako su te misije veoma slične NASA-inim aktivnostima u svemiru, kineski napredak očigledno je uplašio američke zvaničnike.

“Sasvim je moguće da bi mogli da nas sustignu i nadmaše, apsolutno“, rekla je prošlog meseca general svemirskih snaga Nina Armanjo (Nina Armagno), a prenosi Reuters. “Napredak koji su postigli je zapanjujuće brz.”

“Postoji potencijalna šteta koju bi Kina mogla da napravi na Mesecu“, rekao je za Politico penzionisani pukovnik vazduhoplovstva i bivši komandant Međunarodne svemirske stanice Teri Virts (Terry Virts). „Ako bi tamo postavili svoju infrastrukturu, mogli bi potencijalno da drugima uskrate komunikaciju sa Zemljom, na primer.“

U odgovoru na ove komentare, portparol kineske ambasade u Vašingtonu rekao je agenciji Reuters da “Kina odlučno odbacuje takve primedbe“ i da su njihovi komentari “izgovoreni neodgovorno kako bi lažno predstavili normalne i legitimne svemirske poduhvate Kine“.

“Svemirsko prostranstvo nije teren za rvanje“, dodao je portparol. “Istraživanje i miroljubivo korišćenje svemira je zajednički poduhvat čovečanstva i trebalo bi da bude od koristi svima.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...