uspeh novog programa agencije NASA znaće se za manje od mesec dana

Misija Artemis iz trećeg puta uspešno započeta

Hi-techLifestyleSvetZanimljivosti

16.11.2022 11:53 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Misija Artemis iz trećeg puta uspešno započeta Misija Artemis iz trećeg puta uspešno započeta
Američka svemirska agencija NASA lansirala je svoju najveću raketu ikada sa kosmodroma Kejp Kanaveral na Floridi. Misija Artemis ima za cilj da sa rakete... Misija Artemis iz trećeg puta uspešno započeta

Američka svemirska agencija NASA lansirala je svoju najveću raketu ikada sa kosmodroma Kejp Kanaveral na Floridi.

Misija Artemis ima za cilj da sa rakete postavi bespilotnu kapsulu Orion u orbitu Meseca, i potom je bezbedno vrati na Zemlju, u sklopu testiranja i pripremanja budućih letova na Mesec i Mars sa ljudskim posadama.  

Jutrošnje poletanje usledio je nakon dva prethodna pokušaja lansiranja u avgustu i septembru koji su prekinuti tokom odbrojavanja, zbog tehničkih grešaka.

Kako podseća BBC, u decembru će NASA proslaviti 50. godišnjicu misije Apolo 17, poslednji put kada su ljudi hodali Mesecom.

Svemirska agencija svoj novi program naziva Artemis, odnosno na srpskom Artemida, po Apolonovoj sestri bliznakinji u grčkoj mitologiji.

Letelica će se vratiti na Zemlju 11. decembra.

Inženjeri su najviše zabrinuti zbog saznanja kako će se Orionov toplotni štit nositi sa ekstremnim temperaturama na koje će naići pri ponovnom ulasku u atmosferu naše planete.

Naime, kapsula će propadati brzinom od 38.000 km/h ili 32 puta brže od brzine zvuka. Štit na njenoj donjoj strani moraće da se nosi sa temperaturama koje se približavaju 3.000 oC.

  • Anna

    16.11.2022 #1 Author

    Još jedan pokušaj da istražimo svemir, bez obzira na posledice.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...