Doprinos razumevanju o poreklu i istoriji svemira

NASA počela da objavljuje spektakularne slike sa James Webb teleskopa

Hi-techLifestyleSvetU fokusuVesti

12.7.2022 11:24 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

NASA počela da objavljuje spektakularne slike sa James Webb teleskopa NASA počela da objavljuje spektakularne slike sa James Webb teleskopa
Američka svemirska agencija NASA objavila je sliku udaljenih galaksija kakve su bile pre više milijardi godina. U pitanju je prvi pogled sa najmoćnijeg teleskopa... NASA počela da objavljuje spektakularne slike sa James Webb teleskopa

Američka svemirska agencija NASA objavila je sliku udaljenih galaksija kakve su bile pre više milijardi godina. U pitanju je prvi pogled sa najmoćnijeg teleskopa ikada lansiranog u svemir, koji obećava da će preoblikovati naučno razumevanje zore univerzuma.

Na prikazanoj slici, mali komad univerzuma, nazvan SMACS 0723, uhvaćen je u oštrim detaljima svemirskim teleskopom James Webb (JWST), pokazujući svetlost iz mnogih različitih svetlucavih galaksija.

Hiljade galaksija – uključujući najslabije objekte ikada primećene u infracrvenom spektru – pojavile su se zahvaljujući JWST po prvi put pred očima javnosti. Ovaj komad ogromnog univerzuma pokriva deo neba otprilike veličine zrna peska koji neko na zemlji drži nadohvat ruke.

Kako piše u zvaničnom saopštenju NASA, fotografija je snimljena bliskom infracrvenom kamerom (NIRCam) i u stvari predstavlja kompozit napravljen od slika na različitim talasnim dužinama, za šta je ukupno bilo potrebno 12,5 sati – postižući dubine na infracrvenim talasnim dužinama izvan najdubljih polja prethodnog čuvenog svemirskog teleskopa Hubble, kome su za to trebale nedelje.

Slika prikazuje jato galaksija SMACS 0723 kakvo je izgledalo pre 4,6 milijardi godina. Kombinovana masa ovog galaktičkog jata deluje kao gravitaciono sočivo, uvećavajući mnogo udaljenije galaksije iza sebe. NIRCam je doveo te udaljene galaksije u oštar fokus – one imaju male, blede strukture koje nikada ranije nisu viđene, uključujući zvezdana jata i difuzne karakteristike.

Istraživači će uskoro početi da saznaju više o masama, starostima, istoriji i sastavu galaksija, jer JWST taži najranije galaksije u univerzumu.

Američki predsednik Džo Bajden (Joe Biden), koji je predstavio sliku na događaju organizovanom u Beloj kući, nazvao je taj trenutak „istorijskim“ i rekao da je pruža „novi prozor u istoriju našeg univerzuma“, preneo je Guardian.

“Teško je to i zamisliti“, rekao je Bajden. „To je zapanjujuće. To je istorijski trenutak za nauku i tehnologiju, za celo čovečanstvo.“

Svečano objavljena slika prva je u nizu koje NASA namerava da prikaže javnosti, počev od danas. Kasnije će slike biti redovno dodavane u galeriju na zvaničnom portalu američke svemirske agencije.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...