krak gasovoda ka francuskoj bi bio spreman za oko devet meseci

Španija spasava EU od nestašice gasa?

BiznisEUInfrastrukturaVesti

13.8.2022 14:18 Autor: Redakcija Biznis.rs 21

Španija spasava EU od nestašice gasa? Španija spasava EU od nestašice gasa?
Španija je saopštila da bi dodatni krak u gasovodu od Iberijskog poluostrva do Francuske mogao biti spreman u roku od devet meseci, nakon što... Španija spasava EU od nestašice gasa?

Španija je saopštila da bi dodatni krak u gasovodu od Iberijskog poluostrva do Francuske mogao biti spreman u roku od devet meseci, nakon što je Nemačka podržala ideju o povezivanju regiona sa centralnom Evropom kako bi se poboljšala energetska bezbednost kontinenta.

Španska ministarka energetike i životne sredine Tereza ​​Ribera (Teresa Ribera) izjavila je u petak da bi nova deonica gasovoda od Španije do Francuske mogla biti izgrađena za manje od godinu dana kao deo pokušaja da se Evropa odvikne od ruskog gasa, piše Financial Times.

Nova veza bi mogla povećati kapacitet Španije za izvoz gasa za 20-30 odsto, rekla je ona za španski TVE.

Portugalski premijer Antonio Kosta (Antonio Kosta) izjavio je da bi Nemačka mogla 100 odsto da računa na posvećenost Portugala izgradnji gasovoda.

Taj potez dolazi u trenutku kada se Evropa bori sa najvećom energetskom krizom u najmanje jednoj generaciji nakon ruske invazije na Ukrajinu u februaru. Moskva je prekinula isporuke gasa Evropi i postoje rizici od nestašice ove zime i 2023. godine ako se ruski izvoz dodatno smanji.

Gubitak ruskih zaliha, koji je zadovoljio 40 odsto potražnje EU pre invazije, primorao je Evropu da se više oslanja na uvezene terete tečnog prirodnog gasa iz mora. Ali veći deo evropskih kapaciteta za uvoz LNG-a leži na Iberijskom poluostrvu, koje se u industriji posmatra kao gasno „ostrvo“ jer postoji ograničen kapacitet gasovoda koji ga povezuje sa severnom Evropom.

Nemački kancelar Olaf Šolc (Olaf Scholz) rekao je u četvrtak da je razgovarao o novom gasovodu sa liderima Španije, Portugala i Francuske i predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen.

On je dodao da će postojati i druge veze između severne Afrike i Evrope koje će pomoći da se diverzifikuje snabdevanje energentima.

Evropa mora da pronađe načine da promeni svoje unutrašnje cevovodne arterije, koje su dizajnirane na osnovu pretpostavke da će veliki deo snabdevanja kontinenta poteći iz Rusije, piše FT.

Čak i ako kontinent može da obezbedi alternativne isporuke kao što je LNG ili veći izvoz gasovoda iz zemalja uključujući Norvešku ili Alžir, postoji zabrinutost zbog uskih grla u premeštanju snabdevanja na istok u zemlje bliže Rusiji.

Veleprodajne cene gasa u Evropi skočile su skoro 10 puta više od prosečnog nivoa u protekloj deceniji.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...