Lidersku poziciju u izvozu električne energije preuzela Švedska

Francuska više nije najveći izvoznik struje u Evropi

EUInfrastrukturaVesti

11.8.2022 08:39 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Francuska više nije najveći izvoznik struje u Evropi Francuska više nije najveći izvoznik struje u Evropi
Francuska je izgubila poziciju najvećeg evropskog izvoznika električne energije dok se bori sa produženim prekidima u radu svojih nuklearnih elektrana. Prema analitičkoj kompaniji za... Francuska više nije najveći izvoznik struje u Evropi

Francuska je izgubila poziciju najvećeg evropskog izvoznika električne energije dok se bori sa produženim prekidima u radu svojih nuklearnih elektrana.

Prema analitičkoj kompaniji za energetske podatke EnAppSys, položaj Francuske se dramatično promenio u odnosu na pre godinu dana jer joj je bilo potrebno da uveze više energije nego što je izvezla tokom prve polovine ove godine, piše Bloomberg.

Švedska se, nasuprot tome, popela na vrh, postavši najveći neto izvoznik u Evropi, sa najvećim izvozom struje u Finsku i Dansku.

Obično, sa 56 nuklearnih reaktora, Francuska je bila ključni izvoznik, ali produženi prekidi znače da je samo oko polovina stanica dostupna. Ovo je dovelo do najviših cena u regionu, omogućavajući Francuskoj da nabavlja značajne količine energije iz drugih zemalja, praveći dodatni pritisak energetskoj krizi u Evropi.

„Francuska nuklearna pitanja su rezultirala povećanim uvozom za francusko tržište“, rekao je direktor EnAppSysa Žan-Pol Areman (Jean-Paul Harreman).

Francuske nuklearne elektrane su okosnica evropskog elektroenergetskog sistema, ali postaju sve nepouzdanije, otežavajući snabdevanje u susednim zemljama koje su se oslanjale na nuklearnog giganta.

Prema podacima analitičke kuće, Francuska je izvezla 16,4 teravat-sati električne energije u prvoj polovini godine, što je polovina od 30,9 teravat-sati koliko je izvezla u istom periodu prošle godine. Francuski nuklearni reaktori su u sredu radili sa 50 odsto kapaciteta, na istom nivou kao u utorak, prema podacima mrežnog operatera RTE.

I Nemačka i Velika Britanija povećale su neto izvoz električne energije tokom istog perioda, uglavnom kao odgovor na potražnju Francuske. Cene struje u Nemačkoj i Francuskoj su poslednjih dana rekordno porasle.

U međuvremenu, ukupan neto izvoz Švedske iznosio je 16 teravat-sati u prvoj polovini 2022. Italija je ostala najveći neto uvoznik tokom prvih šest meseci ove godine, nabavljajući 22 teravat-sata uglavnom iz Švajcarske i Francuske, navodi se u izveštaju.

  • TATJANA

    12.8.2022 #1 Author

    Sve je poljuljano, tako da nista neocekivano

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...