Petospratna rezidencija kupljena početkom 20. veka

Srbija dala osam miliona dolara za novu rezidencijalnu zgradu u Njujorku

NekretnineSrbijaVesti

6.1.2023 09:02 Autor: Redakcija Biznis.rs 8

Srbija dala osam miliona dolara za novu rezidencijalnu zgradu u Njujorku Srbija dala osam miliona dolara za novu rezidencijalnu zgradu u Njujorku
Republika Srbija kupila je novi dom za svoju Stalnu misiju pri Ujedinjenim nacijama, u gradskoj kući na Marej Hilu, koju je dizajnirala arhitektonska kompanija... Srbija dala osam miliona dolara za novu rezidencijalnu zgradu u Njujorku

Republika Srbija kupila je novi dom za svoju Stalnu misiju pri Ujedinjenim nacijama, u gradskoj kući na Marej Hilu, koju je dizajnirala arhitektonska kompanija McKim, Mead & White, u kojoj se ranije nalazio Klub kolekcionara poštanskih markica.

Srbija je ovu petospratnu rezidenciju s početka 20. veka kupila za 7,9 miliona dolara, prema evidenciji gradske imovine koja je podneta u utorak, 3. januara. Kako piše New York Post, rezidencija, poznata kao kuća Tomasa i Feni Klark (Thomas and Fanny Clarke), bila je u vlasništvu Kluba kolekcionara od 1937. godine, prenosi Blic.

Podsetimo, kupovina nove rezidencije Stalne misije pri UN dolazi nakon što je krajem septembra prodata nekadašnja vila u kojoj se nalazila Stalna misija pri UN Jugoslavije, za 50 miliona dolara.

Prodavac Titove vile su pet država naslednica bivše Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije, Slovenija, Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Severna Makedonija i Srbija, a vilu je kupila kompanija s adresom u Njujorku.

„Novi vlasnik upravo je kupio značajan deo istorije Njujorka. Predsednik bivše SFRJ Josip Broz Tito je, iako komunista, imao veoma dobar ukus za nekretnine“, izjavio je agent kompanije Douglas Elliman, koji je zaključio posao.

Državni sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova Nemanja Starović izjavio je u februaru da na osnovu Aneksa B Sporazuma o sukcesiji imovine nekadašnje SFRJ u inostranstvu, Republici Srbiji pripada nepunih 40 odsto novca od prodaje zgrade stalne misije u Njujorku.

Prema oglasu za prodaju koji je ranije objavljen, vila je sagrađena na četiri nivoa, i ima dva krovna sprata, 18 soba, šest kupatila i vinski podrum. To je bila prva zgrada sa dva električna lifta, koji su još u funkciji.

New York Post piše da je Srbija trenutno u pregovorima da kupi još jednu zgradu, dok su se u međuvremenu zvaničnici već uselili u novu.

  • STRAHINJA

    6.1.2023 #1 Author

    Diplomatske rezidencije su uvek imale znacajno mesto u posedstvu zemlje domacina, ali mislim da u ovom trenutku treba vise razmisljati o licnostima poslatim kao predstvanike nego o samoj nekretnini

    Odgovori

    • VERA

      8.1.2023 #2 Author

      Potpuno se slažem nama su veći problem nestručne diplomate jer mnogo veću štetu prave državi trajno.

      Odgovori

  • NATI29

    8.1.2023 #3 Author

    Da li je to bilo potrebno u ovom trenutku?

    Odgovori

  • Dragana

    8.1.2023 #4 Author

    Valjda postoji novac koji je opredeljen za tako nesto a da se ne ugrozavaju gradjani.

    Odgovori

  • FRUIT04

    8.1.2023 #5 Author

    Bas ne znamo sta cemo sa parama Ali rezidencija mora da puca.

    Odgovori

  • TATJANA

    9.1.2023 #6 Author

    Ima se para i za luksuz

    Odgovori

  • Coka13

    10.1.2023 #7 Author

    Bitno da rezidencije budu savršene, a ko boravi u njima je očigledno mnogo manje bitno.

    Odgovori

  • MALENA

    22.1.2023 #8 Author

    Ima se para

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...